Fiat Bravo 1.9 JTD czy 1.4 T-Jet

16 Lut 2017, 00:07

Witam,
Zastanawiam się nad zakupem Fiata Bravy (jedna z możliwości i w zasadzie jedyny fiat jakiego mogę kupić).
Wersja 1.4 90 km odpada zdecydowanie - nie chce kolejnego muła.
Wersja 1.4 120 km benzyna ponoć dużo pali, a jak jest z LPG ? Daje się założyć normalna instalacja ? czy tam jest już bezpośredni wtrysk ? Czy LPG sprawdza się na tym silniku czy lepiej sobie dać z tym spokój ?
Słyszałem pozytywne opinie o dieselu tego modelu 1.9 JTD 120 km. A jaka jest rzeczywistość ? Podobno dużo mniej pali niż benzyna.
A jak z dynamiką obu opcji ? Która lepsza ? Czy w ogóle auta te jeżdzą w miarę dynamicznie, czy jest wciśnięcie pedała gazu do dechy a auto wyje przyspieszając w miejscu ?
Kordyt
Początkujący

Zdjęcia: 12
Auto: Brak

16 Lut 2017, 01:00

T-Jet iM-Jet fajnie jadą. Wybór pomiędzy nimi ogranicza się do tego, jakie robisz przebiegi (diesel nie sprawdzi się na krótkich dystansach)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

16 Lut 2017, 11:55

Ja jeżdżę ok 70-80 km dziennie. Nie wiem czy to duzo czy nie. I więcej mam jazdy poza miejskiej z tego. Pytanie odnosnie wersji benzynowej. Jak z LPG ?
No i porownujac ten motor do np takiego Opla astry z motorem 1.6 benzyna 115 km to jak ten fiat wypada pod wzgledem przyspieszenia ?
Kordyt
Początkujący

Zdjęcia: 12
Auto: Brak

16 Lut 2017, 21:22

Kordyt napisał(a):No i porownujac ten motor do np takiego Opla astry z motorem 1.6 benzyna 115 km to jak ten fiat wypada pod wzgledem przyspieszenia ?

Fiat będzie bardziej dynamiczny. A przy twoich przebiegach można spokojnie już myśleć i dieslu. Jtd jest dynamiczny zaczyna ciągnąć bardzo wcześnie coś chyba koło 1500 obr (nie pamietam dokladnie).
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

King of Europe Drift 2012 Poznań / relacja
    W dniach 20 – 22 kwietnia na najbardziej prestiżowym obiekcie wyścigowym w Polsce, czyli na torze "Poznań" odbyła się jedna z najważniejszych imprez driftingowych w całej Europie, a więc inauguracyjna runda King of ...