Fiat Bravo 1.9TD MultiJet vs Toyota Auris 2.0 D-4D

24 Wrz 2012, 10:26

Witajcie,

Zastanawiam się nad zakupem auta do ok 30.000 PLN (może być trochę więcej). W oko wpadły mi szczególnie dwa auta:

Fiat Bravo 1.9 JTD (150 KM)
Toyota Auris 2.0 D-4D (125 KM)

Zależy mi na w miarę możliwości nieawaryjnym aucie, takim które pozwoli mi bez większych obaw pokonywać dłuższe trasy (choć będzie też wykorzystywane na codzień w mieście). Chciałbym, żeby ten silnik był na tyle mocny, żeby bez obaw wyprzedzać na polskich drogach. Pomyślałem o tych dwóch autach także dlatego, że podobają mi się także wizualnie.

Co byście polecali albo odradzali? Czy ktoś może podzielić się swoimi wrażeniami z uzytkowania któregoś z tych aut?

Pozdrawiam
blimey
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 2-2008
Auto: Fiat Seicento
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

24 Wrz 2012, 14:51

A więc tak.

Fiata Bravo na pewno łatwiej będzie znaleźć z polskiego salonu, będzie on tańszy od Toyoty.
Silnik w bravo to jednostka JTD jedna z najlepszych lecz nie wiem jak dokładnie jest z tym 150 konnym motorem.
Wnętrze w nim jest moim zdaniem gorzej wykonanie niż w Aurisie.
Aurisa posiadam - na blacie 160 tyś km i nic się nie dzieje.
Według opinii krążących w internecie jest to niby awaryjny silnik czego ja nie powiem - sam posiadam ten silnik i zero problemów.

Auta, które wyżej podałeś bez problemu nadają się do wyprzedzania, także tutaj nie musisz mieć obaw.

Jak będziesz chciał coś więcej wiedzieć na temat Aurisa to pytaj :wink:
Dzikuu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Auto: BMW E46

25 Wrz 2012, 12:56

O bardzo dziękuję za garść pożytecznych informacji :) Zastanawiam się też nad opcją eksploracji rynku używanych aut za naszą zachodnią granicą. Przeglądałem już wstępnie jedną z popularniejszych stron z ogłoszeniami z .de. Widzę, że jedno i drugie auto można znaleźć z rozsądnym przebiegiem w cenie ok 30TPLN. Może odrobinę skłaniam się do Bravo - miałem przyjemność jeździć 120konną wersją i wrażenia jak najbardziej pozytywne. Czy ktoś z użytkowników 150ki może się wypowiedzieć? :)
blimey
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 2-2008
Auto: Fiat Seicento
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997