Do 10-12tyś

24 Wrz 2012, 13:10

Witam. Potrzebuję w miarę mały samochód do przemieszczania się z punktu A do punktu B. Silnik o poj. 1.2 - 1.4 który dobrze znosi gaz. Nie jestem w stanie powiedzieć ile rocznie będę robił km. Z pewnoscią czym samochód będzie ekonomiczniejszy, tym więcej. Do pracy mam 15km w jedną stronę. Często też jeżdzę na krótkich odcinkach po mieście i w miarę krótkie 20-40km trasy. Rzadziej jakieś dalsze wypady. Chcę aby samochód nie palił w mieście więcej niż 10 l LPG przy sprawnej jeździe(nie zamulając ani nie jeżdząc jak młody gniewny).

Wynalazki typu seicento czy inne silniki z 3 garami o poj. 1.0 i mniej odpadają. Roczniki od 2000 w górę ponieważ chcę coś w miarę świeżego
Moje propozycje(nie znam się na mechanice takze jeśli w propozycjach będą jakieś silniki tzw. wynalazki to piszcie od razu abym nie wpakował się na minę typu dwumasy w niektórych dieslach czy wielowahaczowe zawieszenie. Szukam samochodu taniego w naprawie pod względem mechaniki):

Ford Fiesta Mk6 z silnikami: 1.4 16V 80KM, 1.25 i 16V 75KM(ten silnik od 2003 więc pewnie będzie trudniej znaleźć)

Opel Corsa C z silnikami: 1.2 16V 75KM, 1.2 Twinport ECOTEC 80KM, 1.4 16V 90KM

Myślałem jeszcze nad Fabią z silnikiem 1.4MPI, podobno to bardzo dobra konstrukcja która świetnie znosi gaz, jednak wnętrze(plastic fantastic) stanowczo mnie odrzuca.

Jakieś inne, konkretne propozycje? Czy może dobrze szukam?
Chwała nie przemija ...
jovovich
Początkujący

Miejscowość: Piekary Śląskie
Prawo jazdy: 16 01 2008
Auto: Audi a3
Silnik: 2.0 TFSI 200km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

24 Wrz 2012, 18:32

Fiat Brava tylko nie z silnikiem 1.4
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

24 Wrz 2012, 21:59

Brava za 12tyś?

2 lata temu sprzedaliśmy taką z 97 roku z silnikiem 1.6 16V w bardzo dobrym stanie za 4800zł.
Za tą kwotę miałbym trzy bravy.... Szukam czegoś młodszego a to konstrukcja z połowy lat '90tych.
Chwała nie przemija ...
jovovich
Początkujący

25 Wrz 2012, 08:40

Za takie pieniądze polecam Fiata Stilo już po 2000 roku. Samochód naprawdę jest niesamowity za takie pieniądze to możesz pomarzyć o takim wyposażeniu w niemieckich autach. Samochód super się prowadzi ma niezwykle precyzyjne wspomaganie kierownicy (elektryczne) - z dodatkową funkcją city, że na ciasnych parkingach włączasz ją i kierownicą kręcisz jednym paluszkiem. Mam takiego z silnikiem 1.2 16V 6 biegów. Pali naprawdę nie dużo da się zejść poniżej 5.0l na 100km lecz trzeba zachować zasady eco driving'u. Silnik 1.2 jest praktycznie bezawaryjny.
W moim tzn... w rodziców stilo bo o nim mowa ja sie dopiero przymierzam do kupna takiego autka, za kwote ok. 13 tyś już dobrze nie pamietam mam prawie wszystko czego można chcieć tzn. 6 poduszek powietrznych elek. wspomaganie ABS ASR klimatyzacje w moim wypadku manualna ale mozna znalesc tez automatyczna komputer pokladowy (masa funkcji) radio samo się podglasnia jak sie jedzie coraz szybciej i jest wiekszy halas (nie trzeba się bawić z podglasnianiem i ściszaniem podczas jazdy), samochód jest nawet sam w sobie bardzo wygodny. Odradzam silnik 1.6 16V ponieważ jest paliwożerny i awaryjny (to nie moje doświadczenie lecz czytałem wiele na ten temat) No ale jak to fiat ma mały problem z jakością plastików wewnątrz nie są napewno takiej jakości jak w audi czy vw ale i tak nie jest źle. A dodam jeszcze że warto kupić dwu drzwiową wersję jest dużo ładniejsza od 4 przynajmniej jeśli chodzi o tył auta
kmlu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 05 2009
Auto: Szukam

25 Wrz 2012, 09:47

Mże polo 6n2 [link do oferty na Allegro wygasł] dobrze wykonany,mało awaryjny,dynamiczny,wewnątrz miejsca paraktycznie tyle samo co w golfie ;)
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

25 Wrz 2012, 10:27

No to polo po lifcie jest calkiem fajne sam się teraz zastanawiam nad nim lecz napewno jest w nim mniej miejsca niz w stilo i za te pieniadze stilo jest o wiele lepiej wyposażone
kmlu
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept X6 2007
    BMW Concept X6 ten przedprodukcyjny samochód koncepcyjny jest pierwszym na świecie autem typu SAC (Sports Activity Coupé). Koncept prezentuje wizję BMW scalającą cechy modeli BMW X z atrybutami typowymi dla ...

25 Wrz 2012, 11:18

Za polówką przemawia silnik 1.4MPI używany też w Fabiach. Świetna jednostka.

A jak taki Stilo, weźmy pod uwagę silnik 1.2 znosi gaz? daje rade?
Chwała nie przemija ...
jovovich
Początkujący

25 Wrz 2012, 14:44

Wiesz co z gazem nie miałem do czynienia ale akurat 1.2 w stilo jest niemal bezawaryjnym silnikiem ale czytalem ze nie jest zle. wiecej poczytaj sobie na auto centrum o instalacjach gazowych w stilo. Mam jedynie takie ostrzeżenie dla ciebie. Fiat Stilo uzależnia ;]
kmlu
Nowicjusz