24 Wrz 2012, 13:10
Witam. Potrzebuję w miarę mały samochód do przemieszczania się z punktu A do punktu B. Silnik o poj. 1.2 - 1.4 który dobrze znosi gaz. Nie jestem w stanie powiedzieć ile rocznie będę robił km. Z pewnoscią czym samochód będzie ekonomiczniejszy, tym więcej. Do pracy mam 15km w jedną stronę. Często też jeżdzę na krótkich odcinkach po mieście i w miarę krótkie 20-40km trasy. Rzadziej jakieś dalsze wypady. Chcę aby samochód nie palił w mieście więcej niż 10 l LPG przy sprawnej jeździe(nie zamulając ani nie jeżdząc jak młody gniewny).
Wynalazki typu seicento czy inne silniki z 3 garami o poj. 1.0 i mniej odpadają. Roczniki od 2000 w górę ponieważ chcę coś w miarę świeżego
Moje propozycje(nie znam się na mechanice takze jeśli w propozycjach będą jakieś silniki tzw. wynalazki to piszcie od razu abym nie wpakował się na minę typu dwumasy w niektórych dieslach czy wielowahaczowe zawieszenie. Szukam samochodu taniego w naprawie pod względem mechaniki):
Ford Fiesta Mk6 z silnikami: 1.4 16V 80KM, 1.25 i 16V 75KM(ten silnik od 2003 więc pewnie będzie trudniej znaleźć)
Opel Corsa C z silnikami: 1.2 16V 75KM, 1.2 Twinport ECOTEC 80KM, 1.4 16V 90KM
Myślałem jeszcze nad Fabią z silnikiem 1.4MPI, podobno to bardzo dobra konstrukcja która świetnie znosi gaz, jednak wnętrze(plastic fantastic) stanowczo mnie odrzuca.
Jakieś inne, konkretne propozycje? Czy może dobrze szukam?
Chwała nie przemija ...