Fiat Bravo 2 F40 - problem ze skrzynią biegów

19 Sty 2025, 10:02

Witam, mam problem ze skrzynia biegów, otóż 2,5 roku temu zmieniłem olej po zakupie auta na zalecany TUTELA CAR TECHNYX 75W85, nie wiem czy on jest akurat do F40 (2.0 165km JTD), jak auto przestoi noc na mrozie dzisiaj było -6 stopni to nie idzie biega wbić tzn. lewarek na luzie jako tako chodzi ale bieg żeby wbić to praktycznie na siłę i trzeba przejechać z 5km aby biegi "normalnie" wchodziły... Może być to wina oleju?
Macen352
Nowicjusz

19 Sty 2025, 15:05

Tam jest c635? Czytałem na grupach bo u mnie 1 też na zimno czasem ciężko chodzi i różnie polecają głównie Fuchs i ravenol plus archoil 9100 czy tam 9200 i wiele osób pisze że pomaga.
Ja u siebie bd zakładać shortshifter bo przy delikatnym haczeniu podobno niweluje. I tyle chyba, była jakaś akcja serwisowa podobno ale to jzluz raczej nic nie zmienia
rupertpumpkin
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A4 B5
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1996

19 Sty 2025, 15:14

po winie znalazłem tylko F40, chodzi o to że jak postoi noc na mrozie to w ogóle nie można wbić biega tak jakby olej w skrzyni "zamarzł?", dopiero po przejechaniu paru kilometrów mogę swobodnie wbijać biegi, rok temu na mrozie nic się takiego nie działo a olej w skrzyni zmieniłem 2,5 roku temu po zakupie..
Jeśli chcesz to Ci podeślę VIN na priv
Aha będę zmieniał olej myślę nad tym;
RAVENOL OLEJ RAVENOL DGL 75W85 1L LS / GL5+ / MIL-L-2105D
Macen352
Nowicjusz

19 Sty 2025, 16:28

A tak sorry, olej warto zmienić + Ewa jakiś dodatek, poczytaj na google bo widzę że na forum opla ludzie piszą i zmień, może coś poprawi a jak nie to do mechanika sprawdzić linki i ew dalszą diagnostyka
rupertpumpkin
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A4 B5
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1996
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Prowadzenie samochodu pod wpływem stresu
    Prowadzenie samochodu to wieloaspektowe zadanie, wymagające koncentracji i spokoju. 1/3 kierowców przyznaje, że przynajmniej raz w tygodniu prowadzi auto pod wpływem stresu czy czując złość. Zdenerwowani kierowcy są ...
    Hybryda do ostrej jazdy - Lexus RC 300h F Sport
    Nadchodzą ciężkie czasy dla miłośników ostrej jazdy – coraz więcej krajów zapowiada wprowadzenie ograniczeń dla samochodów z napędem konwencjonalnym. Są jednak samochody, które łączą ekologiczny ...