Toyota Yaris III Hybrid - buczenie

25 Gru 2023, 22:21

Dzień dobry.
Mam do Was pytanie dotyczące dźwięków wydobywających się z okolic silnika. Do rzeczy.
Toyota Yaris Hybrid III, rocznik 2018. Od kilku tygodni mam problem. Pulsacyjne buczenie w trakcie jazdy przy prędkościach: 40, 60, 80, 120 kmh. Buczenie ma miejsce zarówno podczas przyspieszania i przechodzenia przez podane prędkości jak i utrzymywania tych prędkości oraz jazdy z rozbiegu (bez użycia gazu). Buczenie ma miejsce również wtedy, kiedy jadę na samym silniku elektrycznym (dot. Prędkości 40 i 60). Nie mam za bardzo pomysłu co to może być. Opony letnie buczy, zimowe jak teraz-buczy. Silnik zimny/ciepły-buczy.
Jak przejdzie się przez te prędkości to elegancko dźwięk jak zwykle. Przebieg pojazdu to niecałe 59 000 km.
Skrzynia biegów bezstopniowa E-CVT.
Macie jakieś pomysły? Z góry dziękuję za pomoc. ;)
Kacperekol
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

27 Gru 2023, 13:01

Wiesz co dziwna sytuacja i na pewno nie dotyczy silnika benzynowego bo tak wynika z Twojego opisu. Proponuję Ci wyłączyć wszystkie dodatkowe odbiorniki prądu w tym klimatyzację i wtedy sprawdzić czy buczenie dalej występuje. Dodatkowo sprawdź czy problem występuje w trybie EKO i SPORT bo w EV chyba nie dasz rady ponieważ on jest tylko do 30km/h jak dobrze pamiętam.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

27 Gru 2023, 14:04

Dziękuję za odpowiedź. ;)
Oj szukałem odpowiedzi również w ten sposób. Właśnie dziwne jest to, że zarówno na jeździe (wyłącznie) z użyciem silnika elektrycznego jak i na pozostałych kombinacjach jest to samo. Inne odbiorniki jak wentylacja/klimatyzacja (już nie mówię o jakimś radiu) wyłączone i to samo. :/
Kacperekol
Nowicjusz

09 Wrz 2024, 09:59

Mam to samo…auto jeździ bez zarzutu poza tym dziwnym odgłosem. Jak sobie poradziłeś?
Kuband
Nowicjusz

09 Wrz 2024, 10:02

To jest właśnie najciekawsze, że samochód jeździ normalnie, nic się z nim nie dzieje, przechodzi przeglądy...
Mówisz, że u Ciebie to samo? Jakoś niedawno się zaczęło?
Kacperekol
Nowicjusz

12 Wrz 2024, 16:50

Ja to słyszę chyba bardziej z tyłu, nie reaguje na skręt kierownicy, mimo to stawiam na łożysko, które jest pewnie marnej jakości jak w japońskim aucie. Wymienię jedno i zobaczę co będzie, koszt 250 zł.
Kuband
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ciągniki balastowe z siłą uciągu lokomotywy!
    Najważniejszym parametrem ciągnika balastowego jest siła uciągu. Jest ona uzależniona nie tylko od mocy silnika, ale także od tego, jak skutecznie jest przekazywana na osie ciągnika – te zaś muszą mieć zapewniony stały ...
    Toyota Camry - historia innowacji
    Toyota Camry, średniej wielkości sedan z napędem na przednie koła, należy – obok Corolli i Priusa – do najlepiej rozpoznawalnych modeli japońskiej firmy na całym świecie. W Stanach Zjednoczonych jest od wielu ...

22 Wrz 2024, 12:29

Update z mojego yarisa - po lewej łożysko jest ok, po prawej kręci się z oporem, wyczułem to dopiero po zdjęciu tarczy hamulcowej kręcąc sama piasta. Przy sprawdzaniu z założonym kołem nie ma luzu i nie ma odgłosów. Łożysko GSP koszt 280 zł, auto jesz znowu ciche (o ile yaris jest cichy...) Łożyska maja wbudowany czujnik ABS i niestety dwa rodzaje wtyczek, musiałem wymienić wcześniej kupione łożysko i czekać na drugie.
Kuband
Nowicjusz

Wczoraj, 16:46

Dzięki za odpowiedź.
Moja toyota właśnie poszła na warsztat na przegląd. Do hybrydy chyba są jakieś droższe łożyska.
Kacperekol
Nowicjusz

Wczoraj, 21:02

Miałem kiedyś przypadek w Yarisie II znajomej, wsiadłem jadę i coś buczy. Skręcam prawo, lewo cały czas to samo żadnej zmiany hamuję itd. Nic nie wskazywało na łożysko. Samochód do góry brak wyczuwalnych luzów na łożyskach. Jednak suma sumarum okazało się że dwa były do wymiany z tyłu, a po wymianie znajoma do mnie "Przy zmianie łożysk wygłuszyłeś mi dodatkowo auto? Bo jakoś tak cicho teraz jest." :mrgreen:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

Wczoraj, 21:09

Teraz wracałem po przeglądzie to cicho jak bym stał na światłach, a jechałem. ;)
Kacperekol
Nowicjusz

Dzisiaj, 05:38

Czyli też łożysko z tyłu? Do hybrydy nie są droższe... Też mam hybrydę! W warsztacie mi powiedzieli 1200 za łożysko z tyłu. Sprawdziłem w necie i zamówiłem tak jak pisałem za 280 złotych… Kochani nie dawajmy się robić w balona! praca na całe 30 minut a zarobek na 1000 złotych, bo mechanik to łożysko za 180 złotych kupi…Szanujemy rzemieślników, ale na Boga, niektórym z Nas peron już dawno odjechał, razem z rzetelnością i poczuciem rzeczywistości.
Kuband
Nowicjusz