Fiat Bravo 2 Turbo z mocniejszej wersji

10 Mar 2023, 19:46

Witam, jestem posiadaczem fiata bravo 2 z silnikiem 1.4 T-jet o mocy 120 koni z 2008 roku, w tamtym roku regenerowałem skrzynie (Wiadomo M32) i od podobnego czasu miałem pękniętą turbine o kodzie VL36 przy czym turbiny z mojej wersji to VL37, pęknięty był także kolektor wydechowy, a tak jak w temacie chodzi mi o to że ta turbina jest z wersji 150-konnej i taką samą dostałem poregeneracyjną gdyż nie wiedziałem że jest to mocniejsza turbina i mam kilka pytań

-Czy muszę wgrywać softa pod 150hp aby turbina normalnie śmigała i długo pożyła ?

-Czy możliwe jest to że już jest wgrany jakiś soft przez co auto się tak sypie

Pozdrawiam
Jesse500
Obserwowany

22 Mar 2023, 13:55

Soft nie ma wpływa na sypanie się auta, chyba że robiony u rzeźnika
Jak masz turbo od mocniejszej wersji to i tak wszystko reguluje sterownik, turbo robi to co ma "zadane".

Najlepiej podjedź gdzieś na diagnostykę komputerową, warto sprawdzić EGT, doładowanie, paliwo itp.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Fiat Tipo 5D i Station Wagon - dwie nowe wersje
    Fiat Tipo jest nowoczesnym samochodem kompaktowym. Wyrazisty charakter, prostota, funkcjonalność w połączeniu z bezkonkurencyjną ofertą cenową, to cechy, dzięki którym model został uhonorowany tytułem "Autobest" w ...