Fiat Bravo/Brava czy corsa B lub ew coś do 6500zł +LPG

10 Maj 2010, 15:36

Witam!
Interesuje mnie zakup Fiata Brava/Bravo z silnikiem 1.6 16v (103HP) lub opel corsa B 1.4 16v (90HP). Najlepiej do 6500zł. Czy mam szanse znaleźć zadbany egzemplarz w tej cenie? Najlepiej z LPG gdyż przy dynamicznej jeździe silniki te maja chyba niemałe spalanie.
Który samochód jest tańszy w utrzymaniu i w ogóle za i przeciw obydwóch modeli/
Z tego co wiem to corse 1.4 16v ciężko kupić w mojej okolicy (woj małopolskie)
Kakameo
Początkujący

Miejscowość: ok. Wadowic
Auto: Seicento 900 41KM

10 Maj 2010, 16:41

Brava 1.6 bardzo lubi benzyne :neutral: więc w tej kwesti polecał bym Corse,no chyba że jakis Opel Astra albo Daewoo Lanos.Przykładowo z Twojego województwa:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

10 Maj 2010, 16:46

"lubi benzyne". A co to dokładnie znaczy jeśli chodzi o eksploatacje i dynamikę.
Kakameo
Początkujący

10 Maj 2010, 16:56

Tzn że dużo potrafi spalić,najlepszą jednostką bedzie silnik 1.2 ale za te pieniądze to raczej nic dobrego nie będzie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

10 Maj 2010, 16:58

Wiem ze lubi spalic dlatego LPG chce :) 10-12l LPG Myślisz że sie tym zadowoli?
Kakameo
Początkujący

10 Maj 2010, 17:10

Raczej tak.
Barol
Awatar użytkownika

10 Maj 2010, 17:16

A jakieś alternatywne samochody? Mówisz że lanos. Jak dla mnie to tylko 16v zeby to 100HP bylo. Słyszalem że z blacha problemy i części czasem trudno dostać, jak awaryjność. Z tego co widze masz lanosa wiec rozmawiam z fachowcem :)
A co Wy na to?
[link do oferty na Allegro wygasł]
Kakameo
Początkujący

10 Maj 2010, 19:28

No to jeśli chcesz Lanosa z ponad 100KM to gaz tylko sekwencja bo z resztą mogą byc problemy (oprócz silnika 1.5 8V 86KM który ma najwieksze szanse dobrze współgrać z gazem).Przepraszam jakie problemy z blachą??Jeśli chodzi o rdze to nie ma mowy ponieważ blacha jest w pełni ocynkowana i co do części tak samo,z częśćiami nie ma problemu bo większość pasuje od Opla Astry bo Astra to starszy brat Lanosa,więc z częściami napewno nie bedziesz miał problemu.No i jaka awaryjność??U mnie Lanos jest ponad 7lat i o awarii powiem Ci tyle co nic bo żadnego takiego czegoś nie było.Niewiem co za specjalista Ci takie głupoty nagadał.A co do linków to tak:pierwsza Brava bita z przodu ponieważ maska jest troche kiepsko spasowana a druga Brava zastanawia mnie czemu fotki centralnie przodu i sie chyba domyslam dlaczego,przypadek będzie podobny co do tej pierwszej czyli też coś z przodem.
Barol
Awatar użytkownika

10 Maj 2010, 19:36

OMG ale ciężko teraz o bezwypadkowy egzemplarz...
Mógłbyś podesłaś jakiś link z lanosem? Tylko nie podobają mi sie sedany :/ jak 16 zaworów to tylko sekwencja? Czym te problemy sie objawiaja. Moze zaryzykuje jakas II gen
Tu jeszcze ciekawa oferta ale pewnie tez bite ^ ^
[link do oferty na Allegro wygasł]
Kakameo
Początkujący

10 Maj 2010, 19:38

jak chcesz brac fiata to bierz ale nie z malymi silnikami gdyz jednostki 1.1 i 1.2 nie naleza do oszczednych gazu spali Ci z 9l spokojnie a pod kazda gorke bedziesz musial redukowac do nizszego biegu lepiej wziac 1.6 16V z sekwencja i chociaz nie bedziesz sie musial stresowac przy wyprzedzaniu ja mialem palio weekend z tym silnikiem i palil mi okolo 10l zima 12l a jezdzilem pol na pol miasto wies. no chyba ze zalezy ci na nizszych oplatach bo nie masz znizek to ten mniejszy silnik bylby rozsadniejszy, lanos tez dobra opcja szczegolnie z 1.5, polecilbym jeszcze punto I znajdziesz na pewno w rewelacyjnym stanie...
tower
tower
Początkujący

Miejscowość: kalisz

10 Maj 2010, 19:48

Bardzo by mi zalezalo na bravo/brava. Silnik tylko 1.6 gdyz na 1.2 nie mam kasy (cena aut z tym motorem ok 10tys) a jednostki 1.4 maja problem ze zuzywajacym sie rozrzadem (droga eksploatacja auta). Lanos mógłby być alteratywa ale silnik 1.5, 1.6 16v musi być.
Szukam juz sporo czasu ale wiekszość "atrakcyjnych" aut ma przeszlość kolizyjna niestety.
Nie warto kupować aut powypadkowych, nawet jeśli braly udzial w nieduzej stłuczce?
Co do punta I silniki nie powalaja na kolana, 1.1 55HP 1.2 60HP i 75HP. nadrabiaja jedynie spalaniem ale to zalezy od tego jak kto jezdzi.
Kakameo
Początkujący

10 Maj 2010, 19:58

No niestety w dzisiejszych czasach ciężko o 100% bezwypadkowe auto,Corsa z linku ładna ale też chyba bity przód :neutral: co do kupowania aut powypadkowych to jeśli bedziesz pewny że nie było to nic grożnego to mozesz kupić bo to jeszcze nie jest zło.A co do Lanosów to kupisz takiego 16V z gazem (nie sekwencja) i będziesz klął ile wlezie na niego.Możesz tez kupic tego 8V 86KM a potem mu zrobić jakiś chiptuning profesjonalnie i zazwyczaj bedzie miał o 30KM więcej.A co do linków to masz tutaj pare,tylko niewiem jaki to jest rodzaj gazu ale silnik różne.
Barol
Awatar użytkownika

10 Maj 2010, 20:06

Powiedzcie mi jeszcze prosze, jakich przebiegow powininem sie obawiac? Jest dla np Lanosa jakas granica przy której juz czas na remont? Nie chce kupic samoachodu i od razu kapitalny remont robic :(
Duzo lanosów widze z przebiegami 180-190 tys, Daja rade przy takich dystansach? Zalezy mi na ok 60tys niezbyt problemowej jazdy. Cudów nie wymagam od 12 letnich aut
Kakameo
Początkujący

10 Maj 2010, 20:37

Jeśli trafisz na Lanosa z dobrych rąk to spokojnie zrobisz nim nawet i 300tys.km.
Barol
Awatar użytkownika

10 Maj 2010, 20:39