Ekonomiczne auto do 3tys z LPG

27 Paź 2010, 11:36

Witam wszystkich!
Jestem młodym kierowcą (prawko od pół roku), ale zdołałem "uciułać" troszke kasy na własny samochód. Mam na auto około 3 tysiecy, nie licząc opłat.
Co mnie interesuje? Przede wszystkim to,żeby auto było ekonomiczne, mało paliło(najlepiej LPG),a części były tanie i dostępne. Nie interesują mnie osiągi szybkościowe itp bajery - to nie dla mnie, preferuję spokojną jazdę ;) Jakieś propozycje?
Matall
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń

27 Paź 2010, 11:42

Moim zdaniem najlepszą opcją bedzie Fiat CC 1100.Średnio spali z 7-8l lpg/100km,części są łatwo dostępne (praktycznie na każdym szrocie) a ceny są śmiesznie tanie.
np [link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Paź 2010, 11:56

Ojciec mój miał kiedyś Tico z gazem i bardzo sobie je chwalił, może w tym kierunku coś też patrzeć?
Matall
Nowicjusz

27 Paź 2010, 11:59

Znajdziesz też Peugota 106 1.1 za te pieniądze :)
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce

27 Paź 2010, 12:20

Tico z jednej strony to dobra propozycja bo jest bardzo ekonomicznym autem ale z drugiej strony tam jest fatalna blacha (nie dość że szybko gnije to jeszcze bardzo słaba,nawet od pchania autka lubi sie powyginać).Ja osobiście zamiast Tico wolałbym Uno Fire 1.0 45KM.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

27 Paź 2010, 12:32

dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Pierwszy egzemplarz Toyoty Supry trafi na aukcję
    Nowa Toyota Supra 2020 w wersji produkcyjnej zostanie pokazana światu po raz pierwszy 14 stycznia 2019 roku na targach motoryzacyjnych w Detroit. Pięć dni później zakończy się aukcja pierwszego na amerykańskim rynku ...

27 Paź 2010, 13:27

ja proponuję coś takiego
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
większy od uno i ma ocynk. naprawdę fajnie jeździj. Tylko najlepiej przy zakupie wejść pod samochód jak nie był regularnie zabezpieczany to mogą być dziury w podłodze, przednia belka też lubi sobie przerdzewieć koszt niewielki ale znaleźć w miarę dobrym stanie jest trudno i jest trochę roboty przy ewentualnej wymianie. silnik prosty jak łep kowala i raczej nie do zdarcia. przez 4 lata w samochodzie wymieniłem tylko pompkę paliwa(koszt niewielki ale kupić pod tą pompkę taką grubą uszczelkę bezcenne :grin: alternator lubi się rozpadać ale zawsze można go skręcić drutem hehe. zrobiłem na takim pewnie z 1000 km.
kafe466
Początkujący

Miejscowość: wawa

27 Paź 2010, 13:35

Golf2.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

27 Paź 2010, 16:17

Barol wydac że się za bardzo nie znasz tico rdzewieje ale uno to już wogóle masakra. Polecam Golfa 2 zostanie Ci jeszcze jakies 1 tyś zł które można włożyc na utrzymanie auta bądź wymiany.
ax341
Początkujący

Miejscowość: Slask

27 Paź 2010, 16:52

I tu Cie zaskocze,wiem doskonale co to jest Uno bo przed Lanosem u nas było i teraz przerabiam go z kumplem bo robimy z nim żeby go postawić na koła.Blacha jest lepsza niż w Tico bo przynajmniej jest nieco mocniejsza ale fakt szybciej lubi gnić niż w Tico.Uno znam praktycznie na wylot więc nikt mi nie wmówi że sie myle.Uno tanim kosztem da sie jeszcze zrobić żeby chociaż rok czy dwa jakoś pojeżdziło.Osobiście wybrałbym Uno ponieważ ma nieco mocniejszą blache jak wspomniałem wcześniej no i 45KM w wersji 1.0 pozwala już jakoś wmiare sprawnie sie poruszać (oczywiście góra 2-3osoby).
Barol
Awatar użytkownika

28 Paź 2010, 09:39

A ile Golf II spaliłby gazu? Wg strony autocentrum.pl jest to średnio 9l, a to troche dużo...
Matall
Nowicjusz

28 Paź 2010, 09:45

9l to on tyle średnio gazu łyknie a beny średnio z 7.5-8l napewno.
Barol
Awatar użytkownika

28 Paź 2010, 12:24

9l gazu to nie jest wcale dużo. Ciężko Ci będzie znaleźć za tą kasę samochód, który spali mniej (może tico jedynie ;) ).
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce

28 Paź 2010, 12:34

Ewentualnie wspomniany przeze mnie CC albo można poszukać Punto z początku produkcji,spalanie troszke wyższe od CC.
zobacz tego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

29 Paź 2010, 19:24

Chyba mimo wszystko zdecyduję się na Fiata Uno, może silniczek troche większy niż 1.0 (widziałem wersje np 1.4 itp), z tego co wypatrzyłem można w całkiem niezłym stanie wydrzeć za nie dużą kasę.
Matall
Nowicjusz