Fiat Bravo - czerwona kontrolka

05 Paź 2008, 10:25

Witam

Mam problem nie dawno kupiłem fiat bravo i ostatnio jak jechałem zaświeciła mi się czerwona kontrolka zamieszczam pod spodem zdjęcie z tą sytuacją:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Wie ktoś może co to oznacza i jak to można naprawić ??

Z góry dziękuję za wszelką pomoc w tej sprawie.

Pozdrawiam, keyzek
kazekverb
Nowicjusz

05 Paź 2008, 11:12

8) Witam...kontrolka ta oznacza 1] brak kontaktu z kluczykiem czyli imo.2] usterkę elektroniki sterowania silnikiem. pozycja 1i2 tylko komp cię ratuje....Ale sprawdź zabezpieczenia czy są sprawne.
MK
Nowicjusz

Miejscowość: Świnoujście

05 Paź 2008, 11:31

oki wielkie dzięki za info, a jak sprawdzić te zabezpieczenia ??
kazekverb
Nowicjusz

05 Paź 2008, 11:47

8) Witam...można zakupić sobie wskaźnik na stacji CPN lub w sklepie motoryzacyjnym za od 9,00 do18,00zł jest to bardzo przydatny gadżet .A jak nie to żaróweczka na przewodzie .
MK
Nowicjusz

Miejscowość: Świnoujście

05 Paź 2008, 17:39

Czerwona kontrolka oznacza awarię w ukłądzie wtryskowym silnika.Odczyt usterki tylko diagnoskop.Napisz czy kontrolka gaśnie po przekreceniu kluczyka czy zaswieca sie tylko w czasie jazdy?Jaki masz silnik?
andrzej_124
Stały forumowicz

27 Kwi 2009, 21:58

ja mam ten sam problem mam bravo 1.2 16v 2000r gdy raz przekrece stacyjke to lampka sie zapala a po odpaleniu gasnie ale wlasnie czasem sa problemy zeby odpalil co mi mozesz na to poowiedziec?
mar18
Nowicjusz

Miejscowość: poznań

06 Maj 2009, 14:31

A poza tym wszystko jest w porządku z twoim bravo? Pytam, bo sam się zastanawiam nad tym samochodem...
rem
Nowicjusz

06 Maj 2009, 18:48

Nie przejmujcie się tym. 90% przypadków sa to "puste" usterki, czyli nic sie nie dzieje tak naprawdę. Byłem w serwisie kiedys zapytać o to bo przez kilka dni mi pokazywała sie czasem na chwile w czasie jazdy i powiedziano mi ze modele bravo, brava, marea cos w sobie maja i wystarczy poczekać, albo zrobic reset. A jeśli sie zastanawiasz nad tym modelem to warto sprobować. Jesli trafisz nie zajechany a zadbany egzemplarz to można jezdzic latami. Bardzo wygodny samochod i swietnie sie prowadzi. Wbrew zabobonom nie psuje sie a czesci zamienne taniutkie. Polecam w 100%
premier00
Początkujący

07 Maj 2009, 10:25

A który silnik byłby najlepszy? Pytam o nowe bravo, z 2009 roku. Lepiej do bravo brać diesla czy benzynę?
rem
Nowicjusz

07 Maj 2009, 17:12

Polecałbym ze swojej strony diesla....
premier00
Początkujący

08 Maj 2009, 15:27

A który diesel byłby najlepszy? Słyszałem, że 1.9 120 albo 150 KM daje radę, ale nie wiem jeszcze jak sprawa wygląda z tymi 2.0, sprawdzają się?
konjo
Nowicjusz

15 Cze 2009, 20:24

Ja bym się nie cieszył z informacji, że Brawa, brawo, marea mają coś w sobie i ot tak zapala im się lampka. Byłem już u kilkunastu mechaników - żaden nie wie o co chodzi, byłem w serwisie, kazali mi wymienić listwę wtryskiwaczy, sondę lambda, map sensor i jeszcze kilka innych bajerów ( dość kosztownych ) - na początku zapalała mi sie ta lampka sporadycznie, duże przeciążenie, gorąco za oknem, od pewnego czasu pali się bez przerwy - efekt - odczuwalne zmniejszenie mocy silnika, wyłączenie dopływu paliwa ( na chwilę, ale auto gaśnie ) większe zużycie paliwa, można by wymieniać jeszcze i jeszcze. Najbardziej wkurza mnie to, że nawet AS Fiat nie wie o co chodzi !!!
poziom600
Nowicjusz

Miejscowość: Wielkopolska

17 Lis 2009, 19:24

a jak ta kontrolka gasnie po kilku sekundach i nie świeci sie w czzasie jazdy to oznacza ze wszystko jest w pozadku????
gzellus13
Nowicjusz

Miejscowość: Coventry
Auto: Mazda5
Silnik: 2.0 Ts2
Paliwo: Benzyna
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

19 Lis 2009, 13:39

mar18 napisał(a):ja mam ten sam problem mam bravo 1.2 16v 2000r gdy raz przekrece stacyjke to lampka sie zapala a po odpaleniu gasnie ale wlasnie czasem sa problemy zeby odpalil co mi mozesz na to poowiedziec?

Ja w Sienie też mam taką kontrolkę. Silnik 1.2 8v 75 KM, 1999 rok, sedan. Świeci się ona po włączeniu zapłonu. W tym czasie co ona się świeci słychać pompkę paliwa (nabija ciśnienie do odpowiedniego poziomu). Jeżeli próbuję odpalić auto w tym czasie to jest ciężko z tym. To tak jakby próbował odpalic zimnego diesla przy -20 stopniach bez rozgrzania świec ;) Potrafi zgasnąć lub "zalać" - czuć benzynę. Dlatego ja czekam aż zgaśnie i odpalam autko bez problemu. W czasie jazdy mi się nie zapala. Jeżeli ona się świeci to oznacza awarię układu wtryskowego - tak jak jeden z kolegów forumowiczów napisał wcześniej. Z tego co policzyłem to 100 km kosztuje mnie niecałe 15 zł (na LPG) a na ON około 20 zł (średnio).

Mam pytanie:
- czy ktoś spotkał się z tym, że pęka ot tak sobie przednia szyba?
Fiat Siena 1999 r., 1.2 75 KM PB/LPG
andrzejau
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Mazowiecka

19 Lis 2009, 14:45

gzellus13 napisał(a):a jak ta kontrolka gasnie po kilku sekundach i nie świeci sie w czzasie jazdy to oznacza ze wszystko jest w pozadku????

tak to oznacza, że wszystko jest ok :)
Fiat Siena 1999 r., 1.2 75 KM PB/LPG
andrzejau
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Mazowiecka