Fiat Bravo czy Opel Astra III który?

05 Maj 2007, 21:47

Witam!

Jestem świeży na forum i od razu mam poważne pytanie. Chodzi o to co w tytule:
Mam dwa samochody do wyboru:
Opel Astra 3 1.6 115KM benzyna w wersji Enjoy + dodatkowo pakiet z klimą elektryczną, kierownicą w skórze i przyciskami, podłokietnikiem i dodatkową reg. fotela kierowcy i felgami strukturalnymi (super efekt, niby felga stalowa a kołpak jak alu) za 65 250 zł (z rabatem)
lub
Fiat Bravo 1.9 Multijet 120KM (wiadomo diesel) w wersji Dynamic + dodatkowo pakiet sportowy (sportowe fotele, kierownica i gałka skrzyni w skórze, wszystko obszyte czerwoną nicią, wstawki czerwonego materiału, piękne alufelgi dwukolorowe), podłokietnik z chłodzonym schowkiem za 73 390 zł

Nie będę pisał wyposażenia standardowego bo za dużo by to zajęło jeżeli ktoś jest ciekawy to może zobaczyć na stronie. Co do różnicy ceny to jest taki bajer, że teraz jeżdżę Fiatem Punto 2 i mogę skorzystać z kredytu przez 5 lat bez odsetek, w oplu natomiast wszystko normalnie z odsetkami, ALE po przeliczeniu (końcowy koszt samochodu czyli to co dam + odsetki) wychodzi, że Fiat jest TAŃSZY od Opla o 4500zł!!! Więc kusząca oferta.

Teraz co do samochodów. Byłem w salonie KIA, Toyota, Seat, Fiat, Ford i Opel, w VW i w Hondzie nie byłem bo jest za drogo jak dla mnie
po jazdach próbnych i długich oględzinach do finału przeszedł fiat i opel.

No i teraz mam duży dylemat, bo Fiat jest po prostu przepiękny, bije na głowę wszystkich, wykonanie, perfekcyjne, nic nie trzeszczy, pięknie spasowane, świetnie dobrane kolory, po prostu cud, miód i orzeszki...
ale znowu jest problem z miejscem na tylnych siedzeniach, nie jest go ani mało ani dużo, tak średnio, to samo z przodu ale tam już jest dużo lepiej.
No i dochodzą wątpliwości o spadek wartości, na pewno większy niż u opla, przynajmniej tak mi się wydaje. Teraz trochę o silniku, ten diesel 120KM jest świetny, b. dobrze radzi sobie z samochodem, pracuje jak na diesle przystało, ale samochód jest dobrze wyciszony od niego (trochę gorzej z wyciszeniem od wiatru). Prowadzenie także b. dobre choć trochę mniej pewne niż w astrze, może przez to że w środku jest mniej miejsca. Zawieszenie b. dobre, neutrealne. W zakrętach też super,

Co do Opla. Niby model z 2004 roku ale cały czas jest bardzo ładny. W środku świetne wykonanie i spasowanie elementów, ale już nie jest tak ładnie jak w bravo, nie ma tego polotu, ale jak pisałem nie jest źle, a nawet jest b. dobrze. No i największa zaleta opla to większa ilość miejsca z tyłu i z przodu. Bagażnik w obu samochodach jest duży i wystarczający.
Co do silnika to także jest b. dobry. te 115KM jest wystarczające, choć może jest troszkę mniej dynamiczny niż Fiat. Prowadzenie nawet lepsze od Fiata, pewniejsze, ale to może tylko złudzenie tworzone przez większe wnętrze, ale zawsze coś. Zawieszenie trochę bardziej miękkie niż we Fiacie, to moze być wada ale nie musi, w zakrętach zachowuje się ciut gorzej, prawdopodobnie przez zawieszenie.

No i to tyle ode mnie. Chodzi mi o to co myślicie o utracie wartości we Fiacie i co myślicie o Oplu, bo jak czytam jakieś testy to wypada słabo, a nie wiem czemu. I co ogólnie myślicie o tym? Co wy byście wybrali?
Arthur
Nowicjusz

Miejscowość: Koło

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Home - nocne jazdy testowe
    Volkswagen Home, który mieści się na warszawskiej Woli przy ul. Karolkowiej 30, znany jest jako wyjątkowe miejsce prezentowania i sprzedaży nowych Volkswagenów. Niedawno Volkswagen Home zasłynął również ...