Fiat bravo, Grande punto, Golf czy Leon

18 Lut 2011, 18:41

Witam,
na wiosnę planuje kupić samochód do max 30tys zł.
Samochodem jeżdżę dynamicznie więc zastanawiam się nad silnikami diesla ok 120 -130km.
Zastanawiam się nad:
Fiat Bravo - 2007r. 1,9 JTD 120km przebieg ok 80-100tys, rocznik 2007
Grande Punto 1,9 JTD 120km przebieg 80-100tys -samochód trochę tańczy niż Bravo lecz mniejszy, rocznik 2007
Golf IV lub Leon 1,9 TDI 115 - 130km przebieg ok 200- 220tys rok 2002

Nie wiem czy opłaca się kupić golfa 10 letniego, który ma opinię samochodu bardzo trwałego czy fiata, który nie ma wyrobionej jeszcze opinii? Na plus dla Fiata przeważa przebieg, który z racji rocznika, może nie być kręcony do tyłu.

Brałem pod uwagę również Polo (trochę za małe), a Fabia mi się nie podoba. Ewentualnie jeszcze w grę wchodzi Seat Ibiza ale mam mieszane uczucia do do wyglądu ;)

Generalnie szukam samochodu taniego w eksploatacji (tanie części) wraz z w miarę dynamicznym silnikiem.
damianD
Nowicjusz

18 Lut 2011, 18:54

Nie wiem czy to Ci pomoże, ale z punktu widzenia kobiety, a przynajmniej mojego fiat bravo - 2007 duzo bardziej podoba mi sie niz punto! Golf tez jest fajny, ale jednak skusiłabym sie na fiata bravo, fajny wygląd i młode autko :P
Maja
MarzenkaMaja
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

18 Lut 2011, 19:34

Mam fiata bravo sport T-Jet 150 KM i jestem póki co bardzo zadowolony. Egzemplarz rok produkcji z 2007 roku, rejestracja 2008 rok, kosztował mnie 31 tys. złotych. Nadmieniam, że jest to wersja maksymalnie doposażona z elektroniczną klimą, sportowymi fotelami, ESP, ASR, EBD, ksenony, system blue&me, 6 poduszek powietrznym, doświetlanie zakrętów itp
Samochód prowadzi się bardzo fajnie, silnik dynamiczny, elegancko ciągnie na wszytkich biegach. Awarii żadnych na razie nie miałem. Uważam, że za tą cene nie byłbym w stanie kupić lepszego samochodu. Jak najbardziej polecam zakup fiata bravo.
visigoth
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

18 Lut 2011, 19:42

Golf bardzo trwały? Nie wiem z której strony :). 30 000 zł to strata kasy na takiego starocia. Bravo jest spoko. Fiaty mają dobre silniki. Ja bym stawiał właśnie na ten model (większy od Punto, bardziej komfortowy i lepiej wyposażony) bo za taką kasę będzie dość młody egzemplarz i pewnie jeszcze serwisowany.
Andree
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: pl

18 Lut 2011, 22:31

Ja tak jak powyżej polecam Fiata Bravo. Auto będzie młodsze niż niemieccy konkurenci, silnik zdecydowanie bardziej cichy, młodsza konstrukcja tym samym lepsze bezpieczeństwo. Nawet bym nie brał pod uwagę jakiegos starego Golfa jak za te pieniądze mozna mieć znacznie lepszego Bravo.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

19 Lut 2011, 12:36

Ja również brałbym Fiata Bravo. Rewelacyjna sylwetka, a także silniki. We wnętrzu też jest przyjemnie, całkiem spory bagażnik... Auto zdecydowanie na + !
Myślę, że jest to sporo ciekawsza propozycja niż np. Golf.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005