Saab 9-3, Volvo S60 czy Volvo S80?

18 Lut 2011, 18:13

Witam, szukam samochodu do ok. 22 tys. Zauważyłem, że w tej cenie mogę nabyć jeden z samochodów wymienionych w temacie. I tu pojawia się pytanie: czy do 22 tys. zł mogę kupić te auta w dobrym stanie, bezwypadkowe? Czym różni się S60 od S80? I które z tych aut polecilibyście?
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

18 Lut 2011, 21:26

Volvo S80 jest wieksze od S60. Ja generalnie polesam Saaba. Niestety Volvo na chwile obecna jest Chińskie po tym jak przez 11 lat było własnościa Forda. Nie wiadomo czy w tej chwili do Volvo nie pojawią się oryginalne części made in China słabej jakości. Saab był przez kilka lat własnością GM a teraz kupił go Spyker, wiec części zamienne nie powinny byc słabej jakości. Saab 9-3 jest na płycie podłogowej Opla Vectry i generalnie Saab należy do marek gdzie ludzie jak juz raz kupia to zmieniaja na kolejne Saaby. A może zobacz też Saaba 9-5.
Generalnie w Saabach jeśli chcesz mieć fajne osiągi to polecam wersje Aero.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

18 Lut 2011, 21:44

Na osiągach mi zbytnio nie zależy. Kładę nacisk raczej na ekonomiczność auta. Poza tym, pojemność i moc Saaba 9-3 mi w pełni wystarczają.

Samochód ma być w diesel'u. Żadnych zastrzeżeń co do 9-3 w tym przypadku? I czy do 22 tys. zł znajdę dobry egzemplarz? Chodzi mi o tą nowszą wersję, produkowaną od 2003 roku!
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Lut 2011, 21:50

Pamiętaj że diesel będzie miał spory przebieg, trzeba liczyc że minimum 30 tys rocznie przy takim aucie. Mam nadzieję że zdajesz tez sobie sprawę że jak w dieslu Ci się cos posypie to poczujesz to w kieszeni. Może paść turbina, dwumasowe koło, lub wtryski i wtedy okaże sie że ten diesel spro Cie będzie kosztował.
fiko7
Stały forumowicz

18 Lut 2011, 21:57

To jakieś rozwiązanie, które zapewni mi niższe koszty napraw i niewielkie spalanie? Jakoś nie mam przekonania to gazu, zresztą, sama myśl, że w Saabie ma być gaz mnie drażni, a ceny benzyny rosną, a spalanie pewnie nie jest najmniejsze ;)
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Lut 2011, 22:02

Innego rozwiązania niz porzadna instalacja założona przez kogoś kto sie zna a nie przez pseudopachowca i masz oszczędna jazdę i bez problemu.
Butla w miejsce koła, koło w garażu, kompresor i zestaw naprawczy i nie wiesz że masz gaz.
fiko7
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tarcze hamulcowe zabezpieczone przed korozją
    Żeliwa są obecnie najpopularniejszym materiałem stosowanym do produkcji tarcz hamulcowych. Decyduje o tym stosunkowo prosta technologia odlewania, dobre właściwości termiczne i łatwa obróbka. Niestety, jak większość ...

18 Lut 2011, 22:25

No dobrze... A co z moim drugim pytaniem? Czy do 22 tys. zł kupię w dobrym stanie Saaba 9-3 II?
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Lut 2011, 22:31

Myślę że powinienes kupić w tej cenie. Łatwo nie będzie jak to z wieloma uzywanymi, ale powinienes kupić.
fiko7
Stały forumowicz

19 Lut 2011, 10:37

fiko7 napisał(a):Niestety Volvo na chwile obecna jest Chińskie po tym jak przez 11 lat było własnościa Forda. Nie wiadomo czy w tej chwili do Volvo nie pojawią się oryginalne części made in China słabej jakości.

Może i zaczną coś tam produkować bo taniej i raczej do nowych samochodów a nie do starszych generacji. Starszych Volvo chińskie rączki już nie dotkną.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001