FIAT BRAVO II 1.4 t-jet 120km

25 Mar 2019, 18:34

Witam mam opcje kupić od kolegi Fiata bravo II z 2008 roku . T-JET 1.4 , 120km wersja dynamic z pakietem Sport . Przebieg ok 140 000 . Chciałbym faktycznie sprawdzić ile może mieć i czy były jakieś wypadki ale za bardzo się na tym nie znam . Polecacie może jakąś strone gdzie najlepiej sprawdzic ( AUTO DNA CZY COS INNEGO ? Auto kilka lat temu bylo sprowadzone z Niemiec . Mam nr WIN: ZFA19800004166489 . Wiem , że głównym problemem w tym modelu była skrzynia biegów M32 od opla 6 biegowa . Sprawdzałem tez koszty utrzymania i ogólnie nie jest źle ale wiadomo turbina i dwumasa trochę dodaje . Proszę o jakieś rady na co zwrócić uwagę. Kolega sam się obawiał ze coś huczy myślał łożysko na skrzyni ale okazało się ze łożyska koł i wymienil wszystkie z tarczami i linkami i jest ok . Wspominał roweniez ze turbiny ani dwumasa nie robił i sprzęgło jest w porządku. CENA: 17.500 do negocjacji. Dwa komplety opon na felgach zima lato .Co myślicie?. Auto jak najbardziej mi odpowiada jeśli chodzi o wygląd. Do pracy mam kilka km i ogólnie nie jezdążę dużo to myślę taka benzyna jak najbardziej. A jak na trasie ? Bo chciałbym raz na jakiś czas pojechać ok 1000km . I ogólnie coś o tym aucie może się ktoś trafi kto posiada dokladnie taki model z tym silnikiem . Zalezy mi aby samochod byl dosyc tani w utrzymaniu i bezawaryjny . Nowe auto bedzie mi sluzyc przez ok 3-4 lata . Czekam na rady i podpowiedzi auto mogę w kazdym momencie zabrac do siebie i dokladnie sprawdzic tylko musze wiedziec na co dokladnie zwrocic uwage przy oględzinach samochodu .
ZzRafalzz
Nowicjusz

25 Mar 2019, 19:09

Wejdź na [link do bez-wypadkowe.net wygasł] w ocena auta / ogłoszenia krajowe i wypełnij formularz.
tomekdk

25 Mar 2019, 22:16

a pytanie bo przy takim wstępnym sprawdzaniu nr VIN np autodna , Historia pojazdu / dostępne info - 0 wpisów . Czyli przebiegu tak czy inaczej nie ustale tak ?
ZzRafalzz
Nowicjusz

25 Mar 2019, 23:04

Pominę że zakładasz drugi temat.. umów sobie wizytę w ASO Fiata albo sprawdz choćby tu https://www.autoraport.pl
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Mar 2019, 23:19

O dwumase tak bardzo bym się nie bał przy benzyniaku
legler
Aktywny

Prawo jazdy: 04 05 2005
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Nissan Primastar, Citroen C5FL
Silnik: 2.0 dCi, 2.0 Benzyna
Paliwo: Diesel
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

26 Mar 2019, 14:29

Mam od roku takie bravo 1.4 120 z gazem 2008r, wiem o tych autach niemalże wszystko i polecam poczytac forum nuova bravo, to kopalnia
wiedzy na temat modelu, ja tylko w skrócie napisze wady i koszty.
Skrzynia opla M32, padają łożyska, naprawa max 1500zł jak juz sie posypie to wlać oleju 2,9l i bd śmigac, a jak jeszcze dobra to koniecznie zmienic olej i wlac właśnie 2,9l.
Pękający kolektor, dobrze zmnienic na poliftowy niepękający ok 400-700zł
Pękające turbo wtedy to juz chyba tylko wymniana na nowe, koszty rozne ale za nowe turbo raczej z 2k wyjdzie z wymianą.
Jak jest klimatronik trzeba miec na uwadze padające aktywatory, trzeba zdejmować deske wiec albo robisz sam albo oddajesz komus ceny ok 1k, często ponad 1k. Polecam manualna klime w bravo.
Dwumas to raptem 700zł i jest to wytrzymała część jak ktoś ma pojęcie jak jeździc zeby jej nie meczyc. Sprzęgło ok 350zł.
Reszta rzeczy tania jak barszcz, czy to zawieszenie, hamulce i inne rzeczy typowo eksplatacyjne, naprawde jest tanio, auto proste w budowie. Większych problemów z korozją tez nie ma, tyle co ranty maski i klapy bagaznika, u mnie auto 11 lat i jest jeszcze w porządku, choć maska juz byla zabezpieczana na rancie od wewnątrz,
Rafau95
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...