Fiat bravo - kłopoty z płynem podczas nagrzewania silnika

18 Kwi 2010, 11:50

Mam problem mianowicie samochód strasznie szybko się nagrzewa po pewnym czasie od uruchomienia silnika znika prawie cały płyn ze zbiornika wyrównawczego następnie jak już się nagrzeje to w zbiorniku jest go ponad maximum temperatura jaka wskazuje przekracza dopuszczalna nie włącza się wentylator czy to może być bezpośrednia przyczyna ? nagrzewania się oprócz tego nie działa nagrzewnica kabiny wydaje mi się tez ze kolejna awaria jest termostat ale te dwa przewody nagrzewają się nie równomiernie na początku ten u góry następnie ten na dole kable nie robią się twarde. a co do zbiorniczka wyrównawczego może to wina korka czy da się jakoś odpowietrzyć chłodnice bo strasznie bulgocze płyn a jest zimny na pewno nie ma temperatury jaka wskazuje kontrolka za to chłodnicą jest bardzo gorąca. planuje zaprowadzić bravunie do mechanika ale chciałbym mieć pobieżna wiedzę na temat kosztów i tego co może być uszkodzone zęby nie zaczął wymyślać Bóg wie czego. Na 85% mogę wyeliminować uszczelkę spod głowicy ponieważ nie dymi na biało a poziom oleju jest taki jaki był oprócz tego nie zbiera się masło na korku od oleju. tylko zastanawia mnie to dlaczego trochę wolno wkręca sie w obroty naprawdę jest to kilka sekund przy dociśniętym gazie do deski obroty nie zmieniają sie dopiero po pewnym czasie zaczyna przyspieszać
Ostatnio edytowany przez sieksterrr 20 Kwi 2010, 19:34, edytowano w sumie 2 razy
sieksterrr
Nowicjusz

Miejscowość: stromiec
  • 18 Kwi 2010, 11:58

moim zdaniem masz zapowietrzony układ chłodzenia na chłodnicy masz odpowietrznik od góry o ile pamiętam i uzupełnij płyn i odpowietrzaj...a jak nie pomoże to może siadła pompa albo uszczelka UPG ..ale najpierw musisz dobrze odpowietrzyć..
    rafi195
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

18 Kwi 2010, 12:12

A wentylator przy chlodnicy włącza się... :?: :sad:
    Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
    Nie odpowiadam na PW.
    Migi60
    Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
    Prawo jazdy: 10 07 1979
    Auto: OPEL CORSA
    Silnik: 60KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2014

18 Kwi 2010, 20:17

własnie w tym problem pamiętam ostatnim razem na wyłączonym silniku mi sie włączył i od tamtego czasu sie nie włącza
    sieksterrr
    Nowicjusz

18 Kwi 2010, 22:12

Jeżeli będzie zapowietrzony układ to może się nie włączyć. sprawdź styki na czujniku na chłodnicy..
    rafi195
    Aktywny
    Awatar użytkownika

19 Kwi 2010, 21:38

prawdopodobnie po problemie mechanik uważa ze to wina czujnika przy chłodnicy i układ zapowietrzony. w najgorszym układzie chłodnica ale to i tak mniej niż myślałem tak myślę ze moje bravo wyjdzie z tego obronna ręka... i wreszcie bede mogl sobie pozwolic na to by na nowa poczuc jak wkręca się moje 150 kocyków :) dzieki wszystkim za rady nie wiem co bym zrobil bez mojego samochodu to moja pasja prawie jak milosc polecam wszystkim osoba ktore chca poczuc cos sportowego uwierzcie 150km na 1000kg plus ja wcisk w fotel :)
    sieksterrr
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      Audi e-tron GT concept - napęd, wydajność i zasięg
      434 kilowaty (590 KM) mocy systemowej – to imponujący jak na w pełni elektryczne auto wynik. Do przedniej i do tylnej osi dopasowano dwa osobne silniki elektryczne. Oba to pracujące non-stop silniki synchroniczne. Moment ...

20 Kwi 2010, 18:14

A masz jakiś wykres z hamowni i jakie przyspieszenie do 100km/h...bo 150 KM to dużo..
    rafi195
    Aktywny
    Awatar użytkownika