Fiat Brawa 1.2- uszkodzony wentylator

26 Wrz 2014, 17:42

Witam, jestem nowa na forum, potrzebuje porady w sprawie wentylatora chłodnicy Fiat Brawa 1.2 benzyna z 1999roku. Otóż mechanik wymieniał mi przepustnice w aucie i zauważył że wentylator chłodnicy był podpięty pod akumulator jakimś kabelkiem. Jeździłam tak przez 3 tygodnie i nic się nie działo. Jak mi regulował te obroty czy cośtam to mu zagotowało płyn i powiedział mi że tak nie może być podłączony ten wentylator i mi to odpioł i dodał że muszę wymienić go na nowy. Czy ja mogę sobie go spowrotem podłączyć tak jak był czy to jakieś niebezpieczne jest? boje się jeździć bo mnie postraszył że mi zagotuje jak bede jeździła dużo na małych obrotach. samochód mi potrzebny, jeżdze tylko po mieście nim, narazie nie mam kasy na to żeby wymienić ten wentylator. Czy podłączyć go spowrotem pod "+" pod akumulator czy nie ruszać tego i jeździć bez wentylatora???
viki1177
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 9-2009
Auto: Fiat Brawa
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

29 Wrz 2014, 20:22

Najpierw trzeba sprawdzić co się zepsuło. W chłodnicy jest czujnik i trzeba zobaczyć czy wiatrak jest do niego podłączony. Całość jest zabezpieczona bezpiecznikiem, jego trzeba sprawdzić również. Ciężko mi powiedzieć, co nie działa przez neta. ;)
cosmopll
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Honda

29 Wrz 2014, 22:46

viki1177 napisał(a):zauważył że wentylator chłodnicy był podpięty pod akumulator jakimś kabelkiem. Jeździłam tak przez 3 tygodnie i nic się nie działo.

Wentylator chodził?
viki1177 napisał(a):boje się jeździć bo mnie postraszył że mi zagotuje jak bede jeździła dużo na małych obrotach

Na wysokich jeszcze szybciej się zagotuje ale faktem jest że można zatrzeć silnik jak wyrzuci płyn.
viki1177 napisał(a):Czy podłączyć go spowrotem pod "+" pod akumulator

Możesz ale jest to rozwiązanie tylko awaryjne i musisz to naprawić.
viki1177 napisał(a):czy nie ruszać tego i jeździć bez wentylatora???

To całkowicie odpada bo możesz stanąć i koniec jazdy.
Masz klimę?
cosmopll napisał(a):W chłodnicy jest czujnik i trzeba zobaczyć czy wiatrak jest do niego podłączony.

Czujnik jest albo i nie.Wentylator jest podłączony przez przekaźnik.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Niebezpieczny zakręt - jak go pokonać bezpiecznie?
    Choć jazda po łuku należy do podstawowych i niezbędnych umiejętności każdego kierowcy, to nie zawsze kończy się szczęśliwie. W 2017 r. w wypadkach w zakręcie zginęło 466 osób. Jak pokonywać zakręty oraz o czym pamiętać ...