VW golf III 1.9TD uciekł płyn chłodniczy

22 Wrz 2014, 13:26

Witam, wczoraj wracając przez wsie zapaliła mi sie kontrolka od temperatury. Chyba uciekł mi płyn chłodniczy (zbiornik wyrównawczy pusty, chłodnica zimna silnik gorący aż styka.).
Musiałem przez wsie dojechać 15 km silnik lekko sie spocil na głowicy (rano odpalilem na moment nie jest zatarty, nie wiem jak pompa) jeżeli zostały tam resztki plynu mogę spróbować uzupełnić byle jakim płynem czy nawet wodą destylowana (szkoda plynu jesli układ dziurawy)? Co może sie stać przez mój dojazd i co moglo sie zwalić w układzie skoro tak nagle uciekł mi plyn. Powiem jeszcze ze dawno go nie sprawdzalem i nawet nie wiem co tam jest bo zbiornik pusty, zdaje mi sie ze byla wlana tam zwykla woda destylowana.
@edit kontrolka mryga nie pali sie ciągle przepraszam za mój błąd.
ThePrzeMIX
Obserwowany

Auto: VW Golf III
Silnik: 1.9 TD 75KM SILNIK A
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1996

22 Wrz 2014, 17:29

Wlej zwykłej wody bez odpalania i zobacz gdzie wycieka, wadliwy układ chłodniczy tak to można nazwać może być to dziurawa chłodnica lub przewody.
Najlepiej nie odpalaj, jak coś to daj znać gdzie wycieka.
Pozdrawiam
bialy989
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 09 1998
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: toyota yaris verso
Silnik: 1.3 benzyna
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Rok produkcji: 2001

22 Wrz 2014, 23:09

Plynu w układzie brakowało około 0,7-1 l uzupelnilem wodą destylowana na zimnym nic nie było widać, odpalilem i niestety pompa wody rip chyba mechanik, który wymieniał mi rozrząd i bylem pewny, że pompe też, chciał trochę zaoszczędzić. Na odpalonym zimnym silniku kapie mniej wiecej kropla co 2 sekundy wiec jest już kiepsko. Jutro kupie pompe i w wolnym czasie ja wymienię. Płyn jaki mialem zalany to jakiś zielonkawy koncentrat na glikolu (wiem bo slodki był :roll: ). Mam jeszcze jedno pytanko czemu silnik nie moze mi złapać temperatury brak ciśnienia w układzie przez nieszczelność? Czy moglo sie coś stać z głowica gdy dolalem zimnego oleju na gorący silnik? (Niewiele ale jednak).
Wybaczcie, ale zaczynam przygodę z motoryzacją i jestem może przez to ciekawy i dociekliwy. :mrgreen:
ThePrzeMIX
Obserwowany

Auto: VW Golf III
Silnik: 1.9 TD 75KM SILNIK A
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1996
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    A2, że bezpiecznie! - program poprawy bezpieczeństwa
    SZKOŁA AUTO SKODA wspiera społeczno-edukacyjny program poprawy bezpieczeństwa na autostradach "A2, że bezpiecznie! ". Program stanowi inicjatywę Autostrady Wielkopolskiej, a jego celem jest propagowanie wiedzy na temat zasad ...