Fiat CC - stojąca woda na karoserii

19 Paź 2007, 19:07

Mały deszczyk a moje CC wciąż mokre. Woda stoi na karoserii ... nie spływa. Szyby mokre i nie mozna wytrzeć bo wciąz parują i wciąz są zroszone. Wycieraczki nic nie pomagają... lekko tylko zbiorą wode i za chwilę znow zawilgocone szyby....

Doradźcie jak przygotować moj samochodzik do jesiennych poranków i dni...
alixia
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wielkopolska
Prawo jazdy: 01 01 1990
Auto: Toyota Yaris
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna
  • 19 Paź 2007, 19:44

8) Autko do myjni, mycie i porządne woskowanie; kupujesz Clin Windows z Alkoholem i z zewnątrz i od wewnątrz pucujesz szyby, ot, co... :wink:
    fordon

19 Paź 2007, 21:08

oj... dziekuję ;-)
    już myslałam że mnie zignorujecie za takie pytanie...
    a tu - proszę! mam odpowiedź;-)

tak sobie myslę, że myjnia mnie nie ominie ale płyn do szyb ma być tylko taki zwykły..?
    myslałam, ze sa jakies środki specjalnie na takie jesienne przypadłości szyb, karoserii i silniczka;-)
    Pozdrawiam wesoło i z wdziękiem;-)
    alixia
    Początkujący
    Awatar użytkownika

19 Paź 2007, 21:13

płyn do spryskiwaczy polecił bym zimowy.zaczynają sie przymrozki juz i letni moze zamarznąć.(sam musze też wymienić) :)
    chicken19
    Zaawansowany

19 Paź 2007, 21:26

alixia: :D jeśli facet, czyli JA, napisałem Ci, jaki środek do mycia szyb - ale do MYCIA, nie do spryskiwacza - masz kupić i po szybach nim podziałać, to chyba możesz mi wierzyć, że nie jest to zwykły płyn, tylko z najwyższej półki! Myślisz, że tyrałbym po szybach "beleczym"? Do spryskiwacza natomiast wypada wlać już zimowy, tak do -30st C. :wink:
    fordon

20 Paź 2007, 14:18

Dorzucę jeszcze,że plyn do spryskiwaczy,też powinien nie być bylejakiej firmy i z bylejakiej półki.Większość producentów płynów zimowych podaje,że płyn zamarza w temp. -20 stopni,a zamarza już przy temp. -10 stopni.Co do tych płynów do spryskiwaczy to polecam ciekawą lekturę internetową Auto Świata lub Motoru.Każdego roku przed zimą,testują oni kilka płynów zimowych różnych producentów.
    Co do płynu do mycia szyb,to też nie jest to takie proste.Umycie szyb niewłaściwym płynem,może spowodować,że podczas padającego deszczu,jak włączysz wycieraczki,to szyby zamiast być czyste,pozostają na nich smugi,które bardzo urudniaja widoczność.I nawet po deszczu,w słoneczną pogodę,jak przejedziesz wycieraczkami po szybach z użyciem spryskiwaczy,to na szybach będa te smugi.Jest się ich trudno pozbyć.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

IF gold award nagroda stylistyczna dla Audi A3
      Najnowsza wersja Audi A3 została ponownie nagrodzona za nowoczesną stylistykę. W oczach jury przyznającego nagrody iF, zarówno wnętrze, jak i wygląd zewnętrzny tego kompaktowego modelu z Ingolstadt, wyznacza zupełnie ...
      Toyota Sports 800 - 1965 rok
      W 1962 roku Toyota zaprezentowała prototypowy model Toyota Publica Sports z dwucylindrowym silnikiem 697cc o mocy 28 KM. Dopiero w 1965 samochód trafił do produkcji, już jako Toyota Sports 800 z silnikiem typu bokser ...

22 Paź 2007, 13:50

płyn do szyb kupiłam, jest lekka poprawa, ale ..... to jeszcze nie to czego bym oczekiwała..... ;-)
    porównuję karoserie samochodów po deszczyku i widzę wyraźnie że mój samochód schnie w tempie żółwim - inne stojące obok juz są suche a mój niestety nadal mokry;-(
    widać - woskowanie mnie nie ominie ....
    filtr powietrza też sprawdziłam i jest do wymiany!

dzieki za wszystkie rady - skrupulatnie z nich korzystam i serdecznie dziekuję;-)
    Pozdrawiam wesoło i z wdziękiem;-)
    alixia
    Początkujący
    Awatar użytkownika