Fiat CCSczy to komp padł?

15 Cze 2007, 18:37

Witam
Słuchajcie opiszę po krótce mój problem. Otóż kupiłem dziewczynie CCS '95 r przebieg nieco ponad 130 tys
I wszystko było ok do momentu, aż poszło zwracie na jakiś sterowniczek od pompki paliwa (ten po prawej, taka kostka 6 na 3 cm mniej więcej) podczas jazdy i zgasł. Po tej awarii juz się nie dało go zapalić. Zawiozłem go do mechanika i wymienił tę część na nową (160 zeta) ale co sie okazuje. Otóż (tak mówi mechanik) zwarcie nie ominęło i sterownika silnika (tego niby komputera) i teraz tak:
- dioda od wtrysku miga, nie gaśnie po zapaleniu,
- ten charakterystyczny dźwięk przy uruchamianiu każdego CC (po przekręceniu zapłonu zaraz) podobny do takiego jakby załącznia się pompy paliwa trwa cały czas

Jak był dobry, to po przekręceniu zapłonu pompka czy tam wtrysk zabrzęczał 3-5 sek i się wyłączał, dioda przestawała migać, a teraz niestety ale to się popsuło. A i do tego obrotomierz przestał działać.

Ten cały komputer ma oznaczenie:

IAW 16F.ER/2A14-73
rafales
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Finał NIGHT POWER 2013 GP w Płocku / relacja
      Ostatnia runda tegorocznego NIGHT POWER Grand Prix zakończona. W Płocku zmierzyło się około 70 zawodników. W całym cyklu na starcie stanęło ponad 200 zawodników. Już wiemy kto jest najlepszy. Zwycięzcą całego ...