Fiat Cinquecento 1.1 1994 - olej w silniku

24 Maj 2008, 13:57

Witam!
Wszystko zaczęło się kiedy zauważylam że ubywa oleju w tamtym roku. Zawiozłam samochód do mechanika który powiedział że olej sie zbiera na górze silnika pod filtrem paliwa. (aha w tym samym czasie musialam wymienić rurę wydechową) Wtedy to wyczyścił ten nagromadzony olej jakąś specjalną pastą i miałam pojeździć kilka tygodni i zobaczyć czy nadal olej się zbiera. Od tamtego czasu w trakcie jazdy czuję dziwny zapach, czasami mam wrażenie że to smród paliwa i bardzo szybko nagrzewa sie do temp. 90st szególnie jak czekam na światłach albo w korku. Tydzień temu pojechałam do tego samego mechanika i powiedział że olej nadal się zbiera i że to smród spalanego oleju. Niestety mam wrażenie że mechanik po prostu mnie zbył gdyż tylko wyciągnął filter powietrza przy mnie i nawet nie chciał dokładnie obejrzeć tego. Faktycznie można zauważyć olej na filtrze i na przewodach. A moje pytanie to Jaki jest najgorszy scenariusz gdy nadal będę używać tego samochodu, czy w ogóle jest bezpiecznie jeździć takim autem? Czy może lepiej go zezłomować?
Ania K>
Nowicjusz

• 24 Maj 2008, 15:09

jedz poprostu do innego mechanika
    olek25
    Nowicjusz

Miejscowość: krakow

24 Maj 2008, 16:26

Dokładnie jak pisze kolega powyżej - zmień mechanika,a tamtego to jako kobieta kopnij w ja.. (sorki za wyrażenie).Ten mechanik to d..a a nie mechanik.
    Przyczyną może być niesprawna odma.A co to jest,poczytaj sobie tutaj - slownik-motoryzacyjny/429-odma-odpowietrzenie-skrzyni-korbowej/
    Olej pod ciśnieniem,może być wyrzucany przez króciec odpowietrzania skrzyni korbowej.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

28 Maj 2008, 09:49

może być wina uszczelki pod klawiaturą albo głowicą robiłem to już koledze albo jesli masz pieniądze to zmien mechanika i wymien silnik bo możesz miec zarrzniety silnik jesli chcesz taniej silnik to poszukaj 1.1 z fiata uno to jest to samo i z tym motorem zagniesz nie jedna bmwice pozdro
    widziałem orła cień i nim zostałem
    orzeł
    Nowicjusz

Miejscowość: zamość
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
      Jak polskie miasta wspierają elektromobilność?
      Cisza i dobra jakość powietrza – tego brakuje mieszkańcom wielu polskich miast. W odpowiedzi na ten problem coraz więcej samorządów promuje elektromobilność, ponieważ pojazdy elektryczne zapewniają transport ...