Fiat Cinquecento 900 - czy nie za droga naprawa?

08 Kwi 2008, 20:42

Witam. Oddałem samochodzik do naprawy (fiat cinquecento 900) bo tracił moc na trasie przy ok 70-80 km/h i jakoś tak dziwnie bulgotał. Okazało się że jest nadpalony zawór (gniazdo na szczęście nie naruszone!). Mechanik wymienił kilka popychaczy zaworów, sam zawór, uszczelki prowadnic zaworów, uszczelkę głowicy silnika. Przy okazji filtry oleju powietrza i paliwa. Za całość naprawy razem z częściami zapłaciłem 900 zł. Czy to nie za dużo, a może robocizna przy takiej naprawie tyle kosztuje? W końcu części które wymienił mechanik nie są takie drogie. Proszę o jakieś komentarze? Chce pojechać do kolesia i z nim podyskutować?
Pozdrawiam

Piotr
Piotr28
Nowicjusz

08 Kwi 2008, 21:22

Ja bym za taką naprawe zażyczył sobie z .... 1500 :mrgreen: A tak na poważnie - dużo te 900 , czy mało ? Zależy po której stronie stoimy . Dla klienta - du.......żo , ale dla rzemieślnika ? Zapłacić podatki , dać gwarancje ,wykazać się znajomością tematu , zrobić robote należycie ............. No może ktoś inny się wypowie ?!
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

08 Kwi 2008, 21:34

Trzeba było dyskutować jak mu płaciłeś. Powinien Ci wystawić rachunki za wszystkie częśći + opisać za co naliczył tyle kasy.
worldwar
Początkujący

Miejscowość: Leszno/Wro

09 Kwi 2008, 00:11

Dokładnie jak kolega wyżej. Zawsze, jeśli płacisz za coś, nie ważne, naprawa, czy dajesz pieniądze na jakiś cel (np w pracy na kwiaty dla szefa) wyciągaj od tego, który bierze pieniądze rachunek za to, co kupił za pieniądze ( w tym również Twoje) ja przekonałem się o tym na własnej skórze w mojej klasie...kolega za nasze pieniądze kupił sobie mp3 4gb pamięci
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

10 Paź 2010, 12:21

Za to co napisałeś, to wziął raczej normalnie. Oczywiście w innym warsztacie zapłaciłbys może 100 zł mniej w innym 100 zł więcej. Wszystko zalezy jak ceni się mechanik i jakiej firmy w cześci się zaopatruje. Przykładowo - zawór może kosztoać 15 zł, a może i kosztować 30 zł. Wszystko zalezy jakiej firmy on jest i jak jest wykonany. Tutaj w tym miejscu należy zastanowić się - jakość czy cena...
Inną sprawą jest to, dlaczego wymienione zostały popychacze i cała reszta. Być może po zdemontowaniu głowicy okazało się, że warto to zrobić za jedną robotą, bo w najbliższym czasie i tak trzebaby to robić, a może mechanik wogóle tego nie wymienił, tylko ci tak powiedział ( tego sam nie sprawdzisz, chyba, że demontujesz na nowo głowicę ). Dlatego tak jak wyżej napisali koledzy - trzeba brać od mechanika rachunki, na których jest napisane konkretnie za co się płaci. Jeżeli dajesz mechanikowi do naprawy jakąś rzecz, a w trakcie naprawy okazuje się, że trzeba wymienić dodatkowo też co innego, to ja zawsze dzwonię do właściciela i albo pytam czy to robić, albo proszę, żeby przyjechał i sam zobaczył.
I myślę, że to jest uczciwe.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Gru 2010, 19:36

Z pelna odpowiedzialnoscia oraz zadowoleniem moge wszystkim polecic warsztat samochodowy " AutoLand" przy ulicy bandurskiego 36 w szczecinie. Szybko solidnie i naprawde tanio!!:)Na caly przebieg naprawy otrzymujemy jasna i czytelna rozpiske od mechanika za co ile etc. Do tego wszystko w jednym miejscu: mechanika pojazdowa w pelnym zakresie alarmy centralne odciecia zaplonu blokady car audio i wiele wiecej. Sprawdzcie sami, ja jezdze na ten warsztat od 4 lat i jestem mega zadowolny:))
Ostatnio edytowany przez ooomlodyooo, 31 Gru 2010, 02:34, edytowano w sumie 1 raz
ooomlodyooo
Nowicjusz

Miejscowość: szczecin
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy wciąż opłaca się sprowadzać auta z zagranicy?
    Wraz ze spadkiem dostępności i wzrostem cen samochodów, zarówno nowych, jak i używanych, wielu kierowców szuka możliwości sprowadzenia wymarzonego auta z zagranicy. Na drodze do udanego zakupu mogą stanąć ...