Fiat Cinquecento jako youngtimer

04 Lut 2020, 08:46

Hmmm nie mogę już edytować wiadomości.
Wiem, że to może zły pomysł ale kupuje Fiata Cinquecento 700. :shock:
Nie wiem jaka wersja ale ma lakier metalizowany, wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej, zegarek, uchylne szyby z tyłu, zagłówki z tyłu, składaną kanapę i chyba atermiczne szyby. Cena ok. 20 % wyższa niż rynkowa. Auto od prywatnej osoby. :mrgreen: W ogłoszeniu były 2 małe zdjęcia, żadnego zachwalania auta.
Wcześniej oglądałem 2 Fiaty CC "stan kolekcjonerski-igła", to padaka, szpachla. Jeden nawet nie odpalił (jeden był za 2500 zł wystawiony, 2 za 3900).

Jeździ się nim jak powiększonym maluchem, dźwięk silnika przypomina mi Fiata 126p BIS.
O dziwo miejsca na głowę jest dużo (nigdy wcześniej nie kierowałem Cinquecento, 126p - tak) no i kierownica lekko chodzi i nie ma luzów (w porównaniu do Fiata 126p).

Na pewno czeka mnie wyczyszczenie wnętrza, zabezpieczenie plastików we wnętrzu. Dodatkowo czyszczenie i konserwacja elementów zawieszenia, profili zamkniętych, podłużnic, podłogi.
Do tego wymiana filtrów, olejów (silnikowy i w skrzyni), płynu chłodniczego i hamulcowego, regulacja gaźnika.
Czyli właściwie to co w każdym aucie trzeba.

P.S. NIE polecam Fiata Cinquecento na 1 samochód (wbrew pozorom nie tak łatwo nim się jeździ współcześnie), nie polecam też do codziennej jazdy do pracy.
Raczej już jako pojazd do okazjonalnej jazdy, na zloty pojazdów prawie zabytkowych, ewentualnie jako pokazanie następnym pokoleniom tworu ostatniej umowy pomiędzy rządem PRL a włoskim Fiatem. :D
LOSMARCELOS
Początkujący

Miejscowość: 127.0.0.1

04 Lut 2020, 14:01

Dodaj jeszcze paskundą strefę zgniotu przy 50 km/h :ok: Ja bym wolał mieć nogi całe przy dość przeciętnej prędkości.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

04 Lut 2020, 17:12

No właśnie... Problem tych starszych aut to poziom bezpieczeństwa biernego.
Za Polonezem przemawia bezpieczeństwo, ale na minus korozja i skorodowane auto już tak nie chroni.
Np. stary Chryslera Voyager też nie jest bezpieczny mimo rozmiarów...
LOSMARCELOS
Początkujący

04 Lut 2020, 18:38

LOSMARCELOS napisał(a):NIE polecam Fiata Cinquecento na 1 samochód (wbrew pozorom nie tak łatwo nim się jeździ współcześnie), nie polecam też do codziennej jazdy do pracy.
dramatyzujesz :ok: ja miałem wprawdzie nie jako pierwsze, ale powiedzmy drugie, dojeżdżałem do pracy 20km dziennie i żyję. No ale to była 900tka.
LOSMARCELOS napisał(a):Za Polonezem przemawia bezpieczeństwo
w jakim aspekcie? :mrgreen: że nie wpadniesz w poślizg na suchym, bo mało mocy?

Ogólnie podziwiam wybór CC na "klasyka", bo to zakup dość spekulancki. Mogłeś jednak szukać Sportinga, bo on ma większe szanse na stanie się YT.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

04 Lut 2020, 19:00

mike napisał(a):LOSMARCELOS napisał(a):
NIE polecam Fiata Cinquecento na 1 samochód (wbrew pozorom nie tak łatwo nim się jeździ współcześnie), nie polecam też do codziennej jazdy do pracy.
dramatyzujesz ja miałem wprawdzie nie jako pierwsze, ale powiedzmy drugie, dojeżdżałem do pracy 20km dziennie i żyję. No ale to była 900tka.

Właśnie nie chciałem komentować tego postu ale jak już mike zaczął..
Jak większość starszych użytkowników pamięta,miałem kiedyś w domu SC 1.1 2003rok,dokładnie było u nas od 2012roku do zeszłego roku,jeżdziłem nim ja,moja mama i dalej przyjaciel mojej mamy i jakoś wszyscy żyjemy.. ale przypomnę też mój wypadek który miałem Fiatem Uno którego kiedyś miałem,auto miało kompletnie zniszczony przód i część kierowcy,wypadek był z mojej winy (nie będę przypominał co i jak),przez 4miechy byłem na L4 i wyszedłem z tego.. :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

04 Lut 2020, 19:10

Jeszcze można by dopisać, że zasadniczo lepiej mieć stłuczkę w czymś typu Skoda Citigo niż Volvo 740, bo niby ilość blachy mniejsza, ale to zupełnie inna konstrukcja i materiały :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Mazda6 zdobywa prestiżową nagrodę - Red Dot Design
    Nowa Mazda6 została uhonorowana tegoroczną nagrodą "Red Dot", która jest wyrazem międzynarodowego uznania dla jej wyjątkowej stylizacji. Jest to kolejny sukces tego modelu oraz rewolucyjnego motywu projektowego "KODO: ...

06 Lut 2020, 14:19

Moim skromnym zdaniem współczesne auta są bezpieczniejsze, ale nie powodują tego, że ludzie bezpieczniej jeżdżą...
Małe wrażenie prędkości, poczucie bezpieczeństwa, agresywny wygląd...
Wracając do tematu: o wyborze auta jako prawie youngtimer raczej zadecydował sentyment.
Zresztą takie mniejsze auto mam gdzie przechowywać, na okres zimowy.
LOSMARCELOS
Początkujący

29 Cze 2022, 15:47

Dla mnie to też sentyment. Jako dziecko przemierzaliśmy z rodzicami całą Polskę właśnie Fiatem Cinquecento Sporting. Mam plan, żeby kupić i odnowić Cinquecento a potem pojechać nim do Włoch skąd pochodzi Fiat.
Ostatnio edytowany przez ArteK, 29 Cze 2022, 17:08, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Regulamin pkt 4.4.e
stobejczyk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 08 1978
Auto: Peugeot 206