Panda 1.1-czy warto?

04 Lip 2010, 15:05

Mam możliwość kupienia od znajomego Fiata Pandę 1.1, 40 kW (54 KM), LPG, 4-letnia, przebieg 125000. Cena ok. 9500. Samochód kupiony i rejestrowany w Polsce. Chciałbym się Was poradzić czy samochód jest wart swojej ceny (oczywiście zakładając, że jest w 100% sprawny)? Czy mogę się spodziewać jakichś problemów po dość dużym jak na 4 lata przebiegu? Z góry dzięki za każdą opinię i poradę.
michalwert
Nowicjusz

Miejscowość: krk
0

04 Lip 2010, 16:38

Ja bym się skusił, cena odpowiednia, a przebieg wcale nie taki duży, powiedziałbym że normalny (30tys rocznie). Przedstawiciele, serwisanci itd robią o wiele więcej i silniki dają radę. Dobrze znoszą LPG i jak za 9k samochód jest w dobrym stanie to bym brał na Twoim miejscu ;)
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)
1

04 Lip 2010, 21:28

Jeśli od znajomego i w db stanie to ja bym brał.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

05 Lip 2010, 00:16

dokladnie taka panda jezdzilem jako przedstawicie pol roku. Dostalem ja w swoje rece przy 35 tys km (nie pamietam ile miala lat). Auto bardzo fajne na miasto, jest godne polecenia, trasa nieco gorzej, bo brakuje mocy. Spokojnie dasz rade wyprzedzac ze 120 na zegarze, wyje, daje rade, ale szału nie ma :) Awaryjnosc? Nie jestem w stanie za bardzo okreslic optymalnie, bo to tylko pol roku przezylem z nia, natomiast mialem tak ze ost 2 miesiace jezdzilem tak ze nie moglem kierownicy trzymac prosto bo skrecalo na prawo :D Dziury daly sie we znaki...Ogolnie polecalbym te autko spokojnie, ale... wez pod uwage ile ono pali. Sam sie zdziwilem bo czasem jak depnalem, a zdazalo sie to raczej czesto to chlala ta panda jakby byla na kacu. Benzyny to nie wiem dokladnie ile ale 6-7L na miescie a gazu ok 8,5-10, ale na pewno nie wiecej jak 10. W moim odczuciu jest to dosc duzo jak na auto ktore raczej wrazen nie dostarcza. Jezeli chcesz koniecznie takie mlode auto to moze i Panda jest dobrym wyjsciem. Natomiast jesli masz do wydania 10k i chcesz auto na miasto to polecam rozejrzec sie za nieco starszymi autami, poniewaz nie sadze aby panda jakkolwiek trzymala cene przez pare lat.
Moge sie mylic ale mam takie odczucia.

Osobiscie za 10k nie pchalbym sie w pande, ale to tylko subiektywna opinia.
Głównie kwestia opiera się do czego Ci potrzebne auto(na zakupy i krotka trasa do pracy?), jaka masz sytuacje rodzinna(dziecko?) itp.
kalimero7
Nowicjusz

Miejscowość: Ślaskie
0

05 Lip 2010, 07:23

kalimero7 napisał(a):Osobiscie za 10k nie pchalbym sie w pande, ale to tylko subiektywna opinia.
Głównie kwestia opiera się do czego Ci potrzebne auto(na zakupy i krotka trasa do pracy?), jaka masz sytuacje rodzinna(dziecko?) itp.

Autko ma służyć głównie do jazdy do pracy i po mieście. Stan-kawaler. Na dłuższe trasy to raczej rzadko (2 razy do roku gdzieś na wakacje :D).
Co byście innego polecali? Z innych ofert które często spotykam na lpg to: matiz, lanos, co o nich sądzicie?

Dodam że to moje pierwsze autko będzie.
michalwert
Nowicjusz

0

05 Lip 2010, 11:14

To chyba nie masz się nad czym zastanawiać, jeśli samochód jest pewny a stan jak piszesz dobry w dodatku cena dużo niższa od średniej dla tego rocznika to można brać.
Panda to świetny miejski samochodzik, dla mnie nadal najlepszy w swojej klasie.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Jaki wpływ na kierowanie pojazdem ma choroba kierowcy?
    Czasami choroba może dawać podobne objawy jak upojenie alkoholem. Na przykład osoby chore na cukrzycę, w trakcie nagłego obniżenia poziomu cukru we krwi, tracą kontakt z otoczeniem, są osłabione, mają opóźnione reakcje. ...

05 Lip 2010, 11:53

Na dojazdy do pracy i po mieście Panda będzie wsam raz i nie ma sie tutaj nad niczym zastanawiać,w dodatku jest jeszcze gaz więc to czysta przyjemność.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

0

05 Lip 2010, 18:42

dzięki wszystkim za odpowiedzi :)
michalwert
Nowicjusz

0

11 Lip 2010, 10:35

Podłącze się do pytania, mam podobną sytuacją, panda 1.1 lpg, rok produkcji 2005, z tym że przebieg 220 000. Co sądzilibyście o takim autku? Czy po takim przebiegu mogę się już spodziewać jakichś problemów z samochodem?
michal.jablonsk
Nowicjusz

1

11 Lip 2010, 11:05

No to chyba jakiś co śmigał w firmie,z jednej strony warto bo auto napewno było serwisowane a z drugiej znowu nie miało napewno lekko.
Barol
Awatar użytkownika

0

11 Lip 2010, 13:27

Trzeba zobaczyć jak to wszystko chodzi. Był serwisowany i to zaleta, ale trzeba zobaczyć kiedy ostatnio były wymieniane podstawowe części. Jak wszystko w porządku to bierz, te silniki mogą jeszcze sporo zrobić.
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)
0

25 Gru 2021, 11:05

Ja bym brał, sam ostatnio kupiłem Pandzie 2004 rok w sumie początek 2005 roku benzyna 1.1, dałem 4200 PLN i jest super, mimo iż nie ma klimy ani wspomagania, to jazda jest mega przyjemna, a uwaga!! przesiadłem się laguny 2 z 2001 roku, i nie chcę słyszeć o żadnych francuzach. Pandzia w sam raz. POLECAM!! :)
Panda2004
Nowicjusz
Awatar użytkownika

0

25 Gru 2021, 11:06

Napisalem ten post po 11 latach ale to dlatego, że ludzie wciąż szukają opinii tak jak ja szukałem tydzień temu, kupiłem pande i polecam wszystkim. ZE SZCZEREGO SERCA.
Panda2004
Nowicjusz
Awatar użytkownika

0