Fiat Coupe -Paląca się kontrolka ABS

15 Gru 2009, 02:18

W pierwszym momencie kontrolka ABS zapalała się sporadycznie po czym gasła, ale teraz pali się prawie cały czas. Oczywiście ABS w tym czasie nie działa.Co może być przyczyną takiego zachowania? Czy któryś z czujników? Jak to zlokalizować? :sad:
liluniek
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • 15 Gru 2009, 13:18

A masz dobre ładowanie? Może być małe napięcie... Albo czujniki mogły się gdzieś przybrudzić. Ewentualnie kup nowy aku i wyczyść czujniki. :wink:
    BMW E60 530dA
    Daro20VT
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
    Auto: BMW E60 530dA
    Silnik: 3.0d
    Paliwo: Diesel
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2005

17 Gru 2009, 00:49

Ładowanie w porządku, nawet profilaktycznie ładowałem aku prostownikiem. Czujniki i pierścienie przy każdym kole dokładnie wyczyściłem. Sprawdziłem i oczyściłem wszystkie wtyczki i gniazda przy każdym czujniku przy kole. I nic. Podejrzewam któryś z czujników, ale jak go wyłapać? A tak na marginesie, skąd wzięło Ci się ponad 300 KM w Twojej cupecie?
    liluniek
    Nowicjusz

17 Gru 2009, 11:01

Jak świeci ci się ABS,to oznacza to,że system wykrył jakiś błąd.Zazwyczaj przyczyna leży w czujnikach.Ale żeby wiedzieć co naprawiać,to musisz podłaczyć się pod komputer i odczytać jaki błąd wyskoczył.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

18 Gru 2009, 12:07

ja raczej też obstawiam czujnik przy kole, zapewne źle odczytuje wartości i wymaga wymiany.
    karlone
    Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kultowy model Renault 4 świętuje 60-lecie
      W 2021 roku mija 60 lat od wprowadzenia Renault 4. Historia tego modelu to prawdziwe succes story. Na przestrzeni trzydziestu kilku lat sprzedano łącznie ponad 8 milionów sztuk Renault 4 w ponad 100 krajach. Renault ...
      BMW Z9 Gran Turismo 1999
      Koncept BMW Z9 Gran Turismo ma wyznaczać kierunek rozwoju wzornictwa motoryzacyjnego w XXI wieku. Przejrzystość, dynamika i technologia, która dzięki zastosowaniu BMW iDrive ponownie definiuje pojęcie ergonomiki w ...