Fiat Croma 1.8, Astra H 1.6 czy Vectra C 1.8

09 Lut 2018, 22:24

Witam. Potrzebuję kilku porad w temacie samochodu rodzinnego, kombi w benzynie za powiedzmy max 18tyś zł. Średnio w ciągu roku robię ok. 10tyś.km. Do pracy dojeżdżam 25km z czteroma osobami na pokładzie wieć dobrze jak by silnik nie był mułowaty. Oprócz tego głównie miasto, jakieś wyjazdy nad morze, w góry ze Śląska. Moje typy to:
- Fiat Croma 1.8 140km, niestety mały wybór na rynku smochodów używanych, dziś oglądałem 2 i oba odpadły. Podoba mi sie najbardziej jednak obawiam się że za te pieniądze cięzko będzie znaleźć coś sensownego.
- Astra H kombi, mam okazję kupić w bardzo dobrym stanie ten samochód z silnikiem 1.6 105km, jednak obawiam się że ta moc może być nie wystarczająca. Spalanie jest dla mnie drugorzędną sprawą, jednak wciskając pedał gazu chciałbym choć trochę poczuć że samochód odjeżdża. Co myślicie o tym silniku?
- Vectra C, 1.8 140km, najbardziej pakowny samochód, dużo ogłoszeń sprzedaży jednak mało takich bez "historii".

Tak jak pisałem, Croma jest moim faworytem, jednak kusi mnie Astra H, tylko mam wątpliwości co do silnika. Jakieś rady?
Pavo
Nowicjusz

09 Lut 2018, 22:41

W sumie Croma = Vectra (ta sama płyta), porównanie z Astrą trochę dlań krzywdzące, bo to auto o segment mniejsze. Jeśli jednak masz okazję kupić pewny egzemplarz, to warto się nad nim pochylić. Musisz się przejechać, bo my nie wiemy, czy Ci wystarczy czy nie.

Generalnie trzy (a w zasadzie dwa, bo VC i Crome liczę jako jeden) poprawne auta, które nie mają jakiś spektakularnych wad oraz nie są zbyt drogie w eksploatacji.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Lut 2018, 18:18

Ok, dzięki za odpowiedź mike.
Pavo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota 2000GT 1967 rok
    Sportowa Toyota 2000GT to łakomy kąsek dla kolekcjonerów. Obecnie jest to najcenniejsza i najbardziej pożądana Toyota w historii marki. Pierwszy raz pojawiła się na targach w 1965 roku, gdzie spotkała się z dużym entuzjazmem. ...