02 Sie 2021, 17:22
WITAM.
Posiadam Fiat doblo 2006r. 1.9 jtd 105km wersja 5 biegowa.
Problem jest następujący.
Otóż auto nie jedzie na 5 biegu.Bieg mozna normalnie wbić, dając gazu słychać jakby chciał jechać ale bieg jakby nie wskoczył. Pozostałe biegi chodzą bez zmian.
Jadąc samochodem na 5 biegu nagle szarpnęło i tak jakby się coś zerwało ze musiałem zredukować na niższy bieg żeby jechać dalej.
Dodam ze pojechałem na przejezadzke specjalnie, gdyz wydawało mi się ze albo obrotomierz pokazuje za wysokie obroty albo prędkościomierz coś oszukuje,gdzies mi się ten balans miedzy obrotami a prędkością w oczach pozmienial.Mozliwe ze nie koniecznie w oczach tylko coś może być na rzeczy,albo stracił moc, juz sam nie wiem..
Na szybko dzwoniłem do mechanika i mówił że prawdopodobnie coś tam z 5 biegiem w skrzyni się podzialo(nie zapamiętałem dokładnie co).W każdym bądź razie mówił że w VW ten problem z 5 biegiem mozna naprawić bez ściągania skrzyni i koszt jest stosunkowo niewielki ale nie wie jak z Fiatami czy tez da się to zrobić bez ściągania skrzyni.Wiadomo ze przy ściągnięciu koszt znacząco wzrastają.
Spotkał się ktoś może z takim problemem lub ma wiedzę co to się podzialo? Może ktoś tez wie jak jest z dostępem do wymiany czegoś tam przy 5 biegu na skrzyni czy trzeba ja demontować czy nie.U mechanika bede pod koniec tygodnia a chciałbym móc mu zasugerować inne mozliwosci awari jeśli takie występują.
Dzieki za wszystkie odpowiedz.