VW golf plus 2007r. - wchodzenie pierwszego biegu

28 Maj 2021, 18:28

Witam. Prowadząc samochód VW golf plus zauważyłem że skrzynia biegów nie zawsze działa prawidłowo. Dzieje się to głównie wtedy gdy warunki jazdy wymagają ode mnie częstego ruszania samochodem. Za pierwszym razem pierwszy bieg wejdzie dobrze, za drugim już gorzej, a za trzecim trzęsie jakbym nie dodał gazu podczas ruszania. Po krótkiej prostej skrzynia jakby wraca do normy. Co powinienem w tej sytuacji zrobić?
mrs93
Obserwowany

03 Sie 2021, 19:17

Zawsze warto sprawdzić czy ze skrzyni nie ubył olej. Kiedyś miałem problem ze wrzucaniem tylko jednego biegu i trzeba było wymienić kolo zębate albo przesuwke (z tego co pamiętam).
Easydriver
Początkujący

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Warszawa / Złotoryja
Prawo jazdy: 22 05 2016
Auto: Ford Maverick, poluję na BMW
Silnik: 2.3 i 150 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Braki techniczne, niesprawność auta - wypadki drogowe
    Niesprawność techniczna pojazdu była w zeszłym roku przyczyną przeszło 150 wypadków drogowych, około 60 z nich miało miejsce z powodu zawinionej przez kierującego niesprawności auta. W konsekwencji zginęło kilka osób, ...
    Pięciostopniowa skala autonomicznej jazdy
    Coraz śmielej do seryjnych modeli samochodów przedostają się rozwiązania, zwalniające kierowców z części ich dotychczasowych obowiązków. Klasyfikacje stopni jazdy autonomicznej umożliwia pięciostopniowa ...