Fiat Ducato 2.3 160 KM 2021r - coś stuka chwilę po odpaleniu

07 Maj 2021, 20:14

Witam wszystkich serdecznie :D
Zakupiłem nowe Ducato 2.3 160km przebieg 500km po odpaleniu auto pracuje idealnie mija około minuta pracy i zaczyna coś stykać około 2/3 minut przesyłam film :D tylko na zimnym silniku po weekendzie jadę do serwisu. Może miał ktoś taki problem :shock: pozdrawiam :D
Bako131
Nowicjusz

• 10 Maj 2021, 08:41

Bako131 napisał(a):zaczyna coś stykać około 2/3 minut
    Co to znaczy? Chodziło Ci że coś zaczyna stukać? Jakie to jest stukanie, cyklicze nierównomierne, znika po lekkim dodaniu gazu?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

10 Maj 2021, 09:21

Jest to stukanie nierównomiernie metaliczne jakbym stukał kamieniem o układ wydechowy bardzo podobny odgłos. Byłem z tym w serwisie i dopiero za tydzień mam termin. Najdziwniejsze jest to że nie codziennie to stuka i tylko rano na zimnym silniku. Pochodzi jakieś 3 minuty po odpaleniu i jest ok silnik zmienia obciążenie czyli coś takiego jak włącza się klimę i wyłącza i wtedy zaczyna stukać tak około 3min. Szkoda że nie mogę przesłać filmiku bo to wyraźnie słychać. A czy przy dodaniu gazu znika to nie sprawdzałem sprawdzę przy najbliższej okazji.
    Pozdrawiam.
    Bako131
    Nowicjusz

10 Maj 2021, 13:20

Zobacz jeszcze czy jak masz wyłączone wszystkie odbiorniki prądu w tym klimę która obciąża dodatkowo silnik, czy będzie stukało na zimnym. Bo może to nie bezpośrednio w silniku tylko coś innego tym bardziej że napisałeś że jest nierównomierne. Spróbuj pod maską ustalić miej więcej skąd ten dźwięk dochodzi.

To nowe auto więc nie powinno nic stukać chyba że to jakaś wada fabryczna. Zrób sobie kilka testów na zimnym silniku żebyś wiedział co i jak i żeby w serwisie Ci nie powiedzieli że oni nic nie słyszą. Nagraj sobie nawet filmik na którym będzie słychać ten dźwięk.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

10 Maj 2021, 21:24

Porobie sobie jeszcze kilka testów i zobaczymy co będzie się dalej działo. Po wizycie w serwisie napiszę co i jak .
    Pozdrawiam.
    Bako131
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
      Maksymalna sprawność i osiągi w hybrydowym BMW 3
      Całkowicie elektryczny tryb jazdy dostępny do prędkości 75 km/h. Tryb jazdy wybiegiem z wyłączonym silnikiem spalinowym może być aktywowany do prędkości 160 km/h. Funkcja start-stop w wersji hybrydowej, przy klimatyzacji ...