Toyota Corolla - dziwny hałas podczas cofania

07 Maj 2021, 17:33

Witam wszystkich,

jestem posiadaczem 3 letniej Toyoty Corolli E1EJ(A) zakupionej nie caly rok temu u lokalnego dealera Toyoty. Ogolnie autko bardzo fajne i przebija moja stara 17 letnia honde civic. Niestety, od czasu do czasu
podczas cofania pojawia się dziwny dźwięk / hałas dobiegający z tylnej części samochodu. Ten sam hałas nigdy nie występuje przy jeździe do przodu i nie ma znaczenia czy ruszam kierownica czy nie.
Jestem prawie na 100% pewien ze ten hałas pojawia się podczas hamowania ale ja jestem daleki od eksperta samochodowego wiec pomyślałem ze zajrzę tutaj.

Samochód przeszedł bez problemu badania techniczne i niby klocki są ok, ale jestem ciekaw co Wy o tym sadzicie ? Nagrałem ten dźwięk i można posłuchać tutaj:

https://vocaroo.com/1nu3Hv3XtNMR

(około sekundy 12 i 16)

Halas nie zawsze występuje, ciężko ten problem odtworzyć, nie ma różnicy czy start zimny samochodu czy już był trochę w trasie.

Zastanawiam się czy ktoś miał podobny problem i jakie było jego rozwiązanie?

Dziekuje i pozdrawiam,
Tomasz
tomasz37
Obserwowany

• 10 Maj 2021, 10:20

Dla mnie to odgłos szurających klocków po tarczy.

Cofnij do tyłu trochę szybciej i przyhamuj mocniej tak dwa trzy razy. Zobacz czy po tym problem będzie dalej występował.

Możesz jeszcze zobaczyć czy jak ten dźwięk się pojawia to czy lekkie dotknięcie hamulca spowoduje jego zmianę (tu chodzi o to żeby nie zahamować ale żeby tłoczki hamulcowe już lekko ruszyły klocki).
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
      Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...