Fiat Ducato 2.5TD rok prod.1995 Stukanie na nierównościach

15 Lis 2010, 22:52

Kupiłem Kampera na Fiacie Ducato 2.5TD 1995rok.
Przeguby dałem nowe,wymienię jeszcze amortyzatory z ich zamocowaniami oraz poduszki zamocowania układu napędowego.Samochód ma przebieg 145 000 km a do tego i trochę wiekowy.Nie wiem czy mam rację ale uważam że elementy gumowe na pewno się zestarzały.
Nurtuje mnie jednak pytanie,skąd te stuki....,nie wyjadę z domu niesprawnym samochodem.
Czy Ktoś mi pomoże??????
Tosiek159
Nowicjusz

Miejscowość: Baborów

15 Lis 2010, 23:55

Ludzie na tym forum są po to aby pomagać ale musisz opisać konkretnie co zrobiłeś a nie co chcesz robić bo to co napisałeś nie daje podstaw do jakiekolwiek diagnozy.
Skoro jesteś nowym na forum to musisz pamiętać że opisując problem musisz podać jak najwięcej szczegółów co sprecyzuje diagnozę a nie będzie to wyglądało na wróżenie z fusów.
Piszesz że wymienisz jeszcze amory z poduszkami mocującymi,czyli góra zawieszenia będzie zrobiona, pozostaję na dole a więc : sworznie, tuleje wahaczy i gumy stabilizatora. W układzie kierowniczym drążki i końcówki kierownicze. Posprawdzaj czy nie ma na w/w elementach luzu chociaż ze względu na budowę pojazdu i jego masę radzę pojechać na stację diagnostyczna na tzw. szarpaki i tam dokładnie sprawdzić.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

16 Lis 2010, 19:26

arciasty napisał(a): W układzie kierowniczym drążki i końcówki kierownicze.

Te elementy układu kierowniczego nie będą stukały na nierównosciach..
arciasty napisał(a):sworznie, tuleje wahaczy i gumy stabilizatora.

Tak te elementy mogą stukac.Radzę jeszcze sprawdzić łączniki drązka stabilizatora bo one własnie na nierównościach potrafią niemiłosiernie walic... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

16 Lis 2010, 23:53

Po wymianie poduszek i amortyzatorów,stuki ustały.
Dziękuję serdecznie za podpowiedzi.
Tosiek159
Nowicjusz

Miejscowość: Baborów
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Pajero Sport i Mitsubishi L200 Expedition Camper
    W najbliższy weekend, 17 i 18 listopada podczas wystawy 4x4 Offroad Show Poland, polski oddział Mitsubishi Motors zaprezentuje klientom model Mitsubishi Pajero Sport. To jedyny egzemplarz tego modelu w Polsce a celem prezentacji ...
    Audi Q8 e-tron edition Dakar
    Zainspirowany najważniejszym rajdem pustynnym na świecie, Audi Q8 e-tron edition Dakar wyróżnia się swoją unikalną stylistyką i wyjątkowymi funkcjonalnościami. Zewnętrzny design tej specjalnej edycji przyciąga uwagę ...