REKLAMA
Witam,
Jestem delikatnie zaklopotany pewna sytuacja i zdecydowalem sie zasiegnac porady tutaj. Chodzi mianowicie o to iz ostatnio jechalem w trase Fiatem Ducato 2009 2.3 multijet 120 w dieslu i przymarzlo mi delikatnie paliwo (bylo -18) i samochod zaczal odmawiac posluszenstwa. Po telefonie do mechanika zasugerowal mi abym zalal pare litrow benzyny i pojdzie do przodu. Taka sama rade dostalem od kierowcow duzych samochodow ciezarowych wiec uznalem ja za sluszna. Bak byl prawie pelen, kolo 115 litrow (zrobilem moze z 50km, on pali 10/100 wiec pewnie bylo ze 115) i dolalem 4 litry benzyny co daje kolo 3,5% zawartosci baku. Obrocilem tak 150km (po 30km problem znikl, kontrolki zgasly). Wrocilem na firme i zalalem troche uszlachetniacza, okolo 100ml. Z ciekawosci poczytalem o tym w internecie pozniej i doszedlem do tego ze te fiaty najprawdopodobnie maja wtryski CR co nie za bardzo dobrze wrozy mieszaniu paliwa. I tu pojawia sie moje pytanie, czy taka zawartosc benzyny w baku moze zrobic jakies szkody ?