Nissan Qashqai1,6 diesel-dziwne drżenie pomóżcie kobiecie

23 Sty 2014, 20:35

Witam
Proszę o radę, ew wstepną diagnozę mojego samochodu. Marka jak w tytule, rok produkcji 2012, na gwarancji, kupiony w lutym zeszłego roku. Juz rok temu, podczas mrozu po odpaleniu silnika auto drżało, tzn , widac było jak trzęsie się kierownica, lusterka boczne, i cały samochód. Do tego jeszcze silnik bardzo głośno pracował, czułam się jak w traktorze. Nie paliły się żadne kontrolki . Zadzwoniłam do serwisu, tam mi powiedzieli ,że to pewnie wina paliwa(???)i że jak nie przejdzie to trzeba bedzie auto przywieźć. Po południu się ociepliło i później nie było już takich mrozów , więc pomyślałam ,że wszystko ok. Teraz od trzech dni sytuacja się powtarza.Tzn. objawy takie jak przed rokiem. Jestem umówiona na wizytę w serwisie, ale ze wstepnej rozmowy tel. cos czuję,że nie wiedzą o co chodzi. Boję się ,że jest wada fabryczna, nie chce mieć wadliwego samochodu i nie chcę być spławiana aż gwarancja wygaśnie. Proszę o radę, co robić , czy podejść do wizyty w serwisie formalnie, tzn napisać reklamację,żeby w razie czego wszystko było na papierze, czy mam prawo do samochodu zastępczego (pełne ass). Czego powinnam dopilnować ,żeby nie zostać z przysłowiową ręką w nocniku. Juz poprzedni samochód dał mi ostro w kość i po kieszeni, boję się powtórki.
rebeka
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 10 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: nissan
Silnik: 1,6 , 130KM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

25 Sty 2014, 11:51

Nissan ten sam bardzo mocna szarpnął za kieszeń mojego znajomego,diesel właśnie,ale pierwsze objawy nastąpiły przy przebiegu ok.200 tyś km,po prostu zgasł podczas jazdy :x i nie zapalił.Serwis Nissana miał nawet problemy,podobno trzeba było wymienić jakieś czujniki ,koszt 6000 zł.Do rzeczy jednak.Skoro to jest Nissan,to chyba w nim jest francuski silnik dCi?!wiem tylko ,że były montowane silniki 1.5dCi.Czekam na potwierdzenie,czy jest w nim silnik dCi? Rzeczywiście to taki silnik.Auto jest młode,trudno podejrzewać jakiś uraz mechaniczny,wszystkie starsze egzemplarze miały,a nowsze miewają problemy z elektryką sterującą pracą silnika,na ustalenie po czyjej stronie leży wina(np.jakiego czujnika,czy korozji wiązki elektrycznej) potrzeba sporo czasu.Naturalnie taka praca silnika jest niedopuszczalna,najłatwiej jest zwalić winę na paliwo :D ,auto jest na gwarancji,jak najszybciej do serwisu,niech się oni martwią,po okresie gwarancji będziesz się dopiero martwić ty,szkoda,że nie wybrałaś silnika benzynowego.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

26 Sty 2014, 18:47

Tak,jest to silnik 1,6 dci, 130 KM.Przejechane 10000km. Samochód w piątek nadal bardzo się trząsł i głośno pracował szczególnie wibracje pojawiały się przy małych obrotach. Pojechałam do znajomego mechanika, który zajrzał pod maskę i stwierdził że silnik ok. Następnie pojechałam 100 km do serwisu,podczas drogi samochód nie wykazywał utraty mocy, tylko to drżenie jak zwalniałam. Noc przestał na dworze przy -18 i rano wprowadzili go na halę. Twierdzą że wszystko posprawdzali i jest ok, ale nadal głośny i drży. Po 5 godzinach odpalił go i okazało się,że pracuje normalnie. Stwierdzili ze to na 90%wina paliwa, że pewnie przytkał się filtr paliwa i ze mogą mi go wymienić odpłatnie . Z tego co się dowiedziałam to gdyby filtr paliwa się przytkał to samochód miałby mniejszą moc a w moim moc była ok. Spytałam tez czemuvnie drży teraz skoro filtr paliwa jest przytkany.Pan powiedział,że w ciepłe parafina się rozpuściła i została spalona i juz jej w filtrze nie ma.
Moje pytanie-to dlaczego mam wymieniać filtr paliwa skoro się odetkal? Dzisiaj samochód postał w nocy na mrozie, i rano odpalił normalnie,zatankowalam najlepsze paliwo na Statoil i będę obserwować. za tydzień mam przegląd gwarancyjny na który musze wziąć jakiegoś faceta.
rebeka
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 10 2010
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: nissan
Silnik: 1,6 , 130KM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

26 Sty 2014, 18:58

Nie można wykluczyć winy po stronie paliwa,być może zaczęły się wytrącać kryształki parafiny i blokować filtr paliwa,to jest wielce prawdopodobne.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Kamiq - miejski SUV
    Nowy miejski SUV ŠKODY, dedykowany dla chińskiego rynku model KAMIQ, został oficjalnie zaprezentowany 23 kwietnia. KAMIQ stanowi uzupełnienie gamy SUV-ów ŠKODY, w której znajdują się już modele ...