Witam
Proszę o radę, ew wstepną diagnozę mojego samochodu. Marka jak w tytule, rok produkcji 2012, na gwarancji, kupiony w lutym zeszłego roku. Juz rok temu, podczas mrozu po odpaleniu silnika auto drżało, tzn , widac było jak trzęsie się kierownica, lusterka boczne, i cały samochód. Do tego jeszcze silnik bardzo głośno pracował, czułam się jak w traktorze. Nie paliły się żadne
kontrolki . Zadzwoniłam do serwisu, tam mi powiedzieli ,że to pewnie wina paliwa(???)i że jak nie przejdzie to trzeba bedzie auto przywieźć. Po południu się ociepliło i później nie było już takich mrozów , więc pomyślałam ,że wszystko ok. Teraz od trzech dni sytuacja się powtarza.Tzn. objawy takie jak przed rokiem. Jestem umówiona na wizytę w serwisie, ale ze wstepnej rozmowy tel. cos czuję,że nie wiedzą o co chodzi. Boję się ,że jest wada fabryczna, nie chce mieć wadliwego samochodu i nie chcę być spławiana aż gwarancja wygaśnie. Proszę o radę, co robić , czy podejść do wizyty w serwisie formalnie, tzn napisać reklamację,żeby w razie czego wszystko było na papierze, czy mam prawo do samochodu zastępczego (pełne ass). Czego powinnam dopilnować ,żeby nie zostać z przysłowiową ręką w nocniku. Juz poprzedni samochód dał mi ostro w kość i po kieszeni, boję się powtórki.