Fiat Ducato czy Mercedes Sprinter

21 Sty 2011, 21:26

Witam!

Jakiś czas temu postanowiłem zakupić samochód dostawczy. Biorąc pod uwagę, iż możliwości finansowe są w granicach około 80 tys. złotych, decyduję się na zakup nowego dostawczaka, rocznik 2011 z salonu. Nie wiem jednak, które auto wybrać - Fiata Ducato III czy najnowszego Mercedesa Sprintera?

Auto będzie służyło do wożenia różnego towaru na giełdę - głównie ziemniaków i cebuli. Mieszkamy na wsi. Będzie również często służyć jako normalny samochód, np. do zrobienia większych zakupów czy podjechania w jedno miejsce. Silnik około 2,4.

Najważniejsze jest dla mnie, by samochód był niezawodny i aby się nie psuł. Słyszałem, że Ducato jest bardzo awaryjne i ma świetne blachy, dzięki czemu nie rdzewieje. Natomiast kilka osób powiedziało mi, że Sprinter się w ogóle nie psuje, ale ma fatalne blachy i potrafi nieźle zardzewieć... krótko mówiąc, połowa osób mówi że Ducato, druga jest za Sprinterem. Mam problem z wyborem, konsultowałem się już z wieloma osobami, ale słyszałem to co powyżej jest napisane. Prosiłbym o dokładne doradzenie, jest tu może jakiś ekspert? To dla mnie bardzo ważne.

Z góry dzięki i pozdrawiam.
majkel619
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

21 Sty 2011, 21:38

Mam w rodzinie osobe co od nowości ma Ducato maxi i przez jakis czas nim jeździłem. Przez 3 lata byla chyba jedna jakaś nieplanowana awaria ale zrobili na gwarancji. Auto juz trochę przejechało i całkiem fajnie sie jeździ. Wcae awaryjne nie jest. Co do Sprintera to również malo awaryjny, a jak z blachami w nowych to nie wiem.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

21 Sty 2011, 21:43

stare sprintery gnily na potege. Nowe? jeszcze nie spotkalem takiego ktorego lapala ruda :wink: po kilku latach latwiej sprzedasz i wiecej dostaniesz za mb.wiec raczej sprinter. a informacje z neta dotyczace nowych modeli aut CZESTO wyssane z palca :wink: widac to chociazby po tym forum.
Ostatnio edytowany przez JerzyB333, 21 Sty 2011, 21:45, edytowano w sumie 1 raz
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

21 Sty 2011, 21:44

Moja mama ma w pracy bliźniaka Ducato czyli Jumpera.
Obecny model z 2007r od nowości.
Pod względem bezawaryjności czy trwałości to typowe auto na F czyli spisuje się naprawdę dobrze :smile: prawie 200tys. km przebiegu i jedyne co trzeba robić to od czasu do czasu wymienić coś w zawieszeniu ale zazwyczaj są to drobiazgi.
Jedyne co można mu zarzućić to to, że tylna część jest chyba niedociążona i tłucze się na nierównościach, obciążenie załatwia sprawę.
Zastanów się nad Masterem jeździ się wygodniej niż Ducato a awaryjność jak i trwałość jest na bardzo wysokim poziomie.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne