Transporter - bus do podróżowania

27 Sty 2011, 04:02

Witam,
ma zamiar kupić jakiegoś busa lub bardziej vw transportera i przerobienie go na busa przeznaczonego do podróży. Oczywiście chcę, żeby to wyszło jak najtaniej i teraz pojawia się moje pytanie.
Tym busem ma zamiar robić tysiące kilometrów i głównie mi zależy na jak najmniejszej awaryjności oraz mały spalaniu i teraz wymyśliłem takie opcje:

1. Kupić T2 i remontować
2. Kupić coś lepszego i drobne prace kosmetyczne
3. Złożyć coś z dwóch np. "skorupa" z starszego modelu i do tego jakiś oszczędny silnik

Najchętniej to bym wstawił jakiś dobry silnik do "skorupy" bulika lub ogórka :)

Może polecacie jakieś inne pojazdy do tego celu?
Jakie rozwiązanie jest najlepsze?

Proszę o pomoc
Mary$
Nowicjusz

Miejscowość: 3miasto

27 Sty 2011, 08:58

Ile masz funduszy??Mi do głowy przychodzi taki Transporter T4 -> [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] zrobić prace kosmetyczne,remoncik silnika i mozna jeżdzić.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Sty 2011, 14:39

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Mi do głowy przychodzi tylko cos takiego, oczywiscie trzeba z gazem zeby koszt paliwa był na normalnym poziomie :)
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

27 Sty 2011, 15:46

Po pierwsze powiedz jakie masz fundusze na ten cel - propozycji może być wiele, od T2 po T5. Barol - podany przez Ciebie T4 jest fajny, tyle, że na 99% to przekładka z anglika.
Poza tym jeśli już miałbym kupić T4 za 13 tyś to celowałbym w nieśmiertelnego wolnossącego 2.4 który spokojnie zawiezie Cię bezawaryjnie gdzie będziesz chciał. Przy odrobinie szczęścia mógłbyś trafić wersję 2.5 TDI 88 KM, porobić co będzie trzeba w nim (koszta niewielkie, konstrukcja prosta) i jeździć.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

27 Sty 2011, 17:41

Ta T4 co pokazałem to tylko przykład.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

27 Sty 2011, 17:53

ja także zaproponowałbym T4 :)
Mati2802
Aktywny

Miejscowość: Elblag
Prawo jazdy: 18 06 1981
Auto: Octavia TDI, Golf TDI, Matiz
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jaki wpływ na kierowanie pojazdem ma choroba kierowcy?
    Czasami choroba może dawać podobne objawy jak upojenie alkoholem. Na przykład osoby chore na cukrzycę, w trakcie nagłego obniżenia poziomu cukru we krwi, tracą kontakt z otoczeniem, są osłabione, mają opóźnione reakcje. ...

27 Sty 2011, 18:12

podłączę się do tematu.. na wiosnę zmieniam samochód i nie wiem co kupić.
Również zastanawiam się, czy nie kupić T4 do codziennej jazdy, na auto moge przeznaczyć 15 tys.
MateoLBK
Nowicjusz

Miejscowość: Lębork

27 Sty 2011, 18:20

Za 15tys spokojnie kupisz T4 w wersji osobowej.Raz ze szkoły śmigalismy browarów tyskich T4 własnie,wersja 8osobowa (caravelle bodajże to było) i kurde autko fajne,jak trzeba to cos sie przewiezie albo też wsadzi sie 8osób i jazda :wink:
Barol
Awatar użytkownika

27 Sty 2011, 18:29

jestem dość wysoki i zastanawiałem się też na Sharanem.. poza tym lubię duże samochody i do tego pozycja za kierownicą. Tylko silniki 2.4 mają mało KM i zastanawiam się czy to nie jest troszkę ubogo na takie auto..
MateoLBK
Nowicjusz

27 Sty 2011, 18:33

Zawsze można wsadzić chipa albo pomodzić troche w silniku.
Barol
Awatar użytkownika

27 Sty 2011, 18:35

Dodatkowo przerażają mnie przebiegi rzędu 300-400 tys. Rozumiem, że to diesel ale nie jest to czas na jakiś grubszy remont silnika ?
MateoLBK
Nowicjusz

27 Sty 2011, 18:45

Jeśli auto było dbane to lekko nim zrobisz 500-600tys.km albo zawsze za magiczne 100zł można mieć dużo mnieszy przebieg np 170tys.km :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika

27 Sty 2011, 18:52

Za 15 tyś możesz szukać fajnej T4 - tylko pytanie na co stawiasz - na komfort podróżowania i wyposażenie czy na nowszy silnik. Bo akurat 15 tyś to jest taka kwota po środku, za mało na dobrze wyposażoną Caravelkę z 2.5 TDI ale na kiepsko wyposażoną wystarczy. Można też szukać dobrze wyposażonej wersji 2.4 D w wersji Caravelle lub multivan (ze stolikiem i kanapą).
Kilka propozycji przykładowych:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - multivan, stolik, kanapa, niezniszczalny silnik, wygodny, tyle, że wyposażenia nie ma zbyt bogatego.
[link do oferty na Allegro wygasł] - tutaj bogatszy i z napędem 4x4.

[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - tutaj 2.5 TDI.

Oczywiście na starcie uprzedzam wszystkich szukających T4 do jazdy:
Jeśli myślicie, że kupicie T4 do którego nic na starcie nie będzie trzeba nic dołożyć to jesteście w błędzie - bo takowy model jest niezmiernie ciężko kupić.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Sty 2011, 18:57

co do napędu to tylko przód, nie chcę Syncro. A w wyposażeniu nie potrzebuję nie wiadomo jakich rzeczy. Po prostu samochód ma mi służyć do codziennej jazdy, chodzi o bezawaryjność.
MateoLBK
Nowicjusz

27 Sty 2011, 18:59

W motorze 2.4 nie radzę nic modzić w silniku - to jest konstrukcja na setki tysięcy kilometrów a nie do wyścigów, myślę, że odbije się to znacznie na żywotności, a chipa nie ma gdzie wsadzić bo to nie ma komputera do silnika ani nic podobnego. To banalnie prosta konstrukcja.
Mój ojciec ma T4 2.4D rok 94 na liczniku 610 tyś i samochód w ub. roku przy mrozach -30*C odpalał po zagrzaniu świec na raz.
Jeśli ma 400 tyś na blacie i jest to przebieg rzeczywisty to ten silnik jest w kwiecie wieku, niestety na rynku przeważają egzemplarze o przebiegu <300 tyś rzecz jasna skręconego.
Dlatego radzę dobrze silnik przejrzeć, zapytać o wymiany przegubów (wysiadają właśnie przy mniej więcej 400 tyś) .
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika