Transporter - bus do podróżowania

27 Sty 2011, 05:02

Witam,
ma zamiar kupić jakiegoś busa lub bardziej vw transportera i przerobienie go na busa przeznaczonego do podróży. Oczywiście chcę, żeby to wyszło jak najtaniej i teraz pojawia się moje pytanie.
Tym busem ma zamiar robić tysiące kilometrów i głównie mi zależy na jak najmniejszej awaryjności oraz mały spalaniu i teraz wymyśliłem takie opcje:

1. Kupić T2 i remontować
2. Kupić coś lepszego i drobne prace kosmetyczne
3. Złożyć coś z dwóch np. "skorupa" z starszego modelu i do tego jakiś oszczędny silnik

Najchętniej to bym wstawił jakiś dobry silnik do "skorupy" bulika lub ogórka :)

Może polecacie jakieś inne pojazdy do tego celu?
Jakie rozwiązanie jest najlepsze?

Proszę o pomoc
Mary$
Nowicjusz

Miejscowość: 3miasto

27 Sty 2011, 09:58

Ile masz funduszy??Mi do głowy przychodzi taki Transporter T4 -> [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] zrobić prace kosmetyczne,remoncik silnika i mozna jeżdzić.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Sty 2011, 15:39

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Mi do głowy przychodzi tylko cos takiego, oczywiscie trzeba z gazem zeby koszt paliwa był na normalnym poziomie :)
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

27 Sty 2011, 16:46

Po pierwsze powiedz jakie masz fundusze na ten cel - propozycji może być wiele, od T2 po T5. Barol - podany przez Ciebie T4 jest fajny, tyle, że na 99% to przekładka z anglika.
Poza tym jeśli już miałbym kupić T4 za 13 tyś to celowałbym w nieśmiertelnego wolnossącego 2.4 który spokojnie zawiezie Cię bezawaryjnie gdzie będziesz chciał. Przy odrobinie szczęścia mógłbyś trafić wersję 2.5 TDI 88 KM, porobić co będzie trzeba w nim (koszta niewielkie, konstrukcja prosta) i jeździć.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

27 Sty 2011, 18:41

Ta T4 co pokazałem to tylko przykład.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

27 Sty 2011, 18:53

ja także zaproponowałbym T4 :)
Mati2802
Aktywny

Miejscowość: Elblag
Prawo jazdy: 18 06 1981
Auto: Octavia TDI, Golf TDI, Matiz
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Nocne przymrozki to zmora kierowców
    Nawet niewielkie przymrozki potrafią być zagrożeniem dla bezpieczeństwa jazdy. Zjawisko to może negatywnie wpływać na widoczność oraz zwiększać ryzyko poślizgu. Spadek temperatury powietrza poniżej zera może nagle skomplikować ...

27 Sty 2011, 19:12

podłączę się do tematu.. na wiosnę zmieniam samochód i nie wiem co kupić.
Również zastanawiam się, czy nie kupić T4 do codziennej jazdy, na auto moge przeznaczyć 15 tys.
MateoLBK
Nowicjusz

Miejscowość: Lębork

27 Sty 2011, 19:20

Za 15tys spokojnie kupisz T4 w wersji osobowej.Raz ze szkoły śmigalismy browarów tyskich T4 własnie,wersja 8osobowa (caravelle bodajże to było) i kurde autko fajne,jak trzeba to cos sie przewiezie albo też wsadzi sie 8osób i jazda :wink:
Barol
Awatar użytkownika

27 Sty 2011, 19:29

jestem dość wysoki i zastanawiałem się też na Sharanem.. poza tym lubię duże samochody i do tego pozycja za kierownicą. Tylko silniki 2.4 mają mało KM i zastanawiam się czy to nie jest troszkę ubogo na takie auto..
MateoLBK
Nowicjusz

27 Sty 2011, 19:33

Zawsze można wsadzić chipa albo pomodzić troche w silniku.
Barol
Awatar użytkownika

27 Sty 2011, 19:35

Dodatkowo przerażają mnie przebiegi rzędu 300-400 tys. Rozumiem, że to diesel ale nie jest to czas na jakiś grubszy remont silnika ?
MateoLBK
Nowicjusz

27 Sty 2011, 19:45

Jeśli auto było dbane to lekko nim zrobisz 500-600tys.km albo zawsze za magiczne 100zł można mieć dużo mnieszy przebieg np 170tys.km :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika

27 Sty 2011, 19:52

Za 15 tyś możesz szukać fajnej T4 - tylko pytanie na co stawiasz - na komfort podróżowania i wyposażenie czy na nowszy silnik. Bo akurat 15 tyś to jest taka kwota po środku, za mało na dobrze wyposażoną Caravelkę z 2.5 TDI ale na kiepsko wyposażoną wystarczy. Można też szukać dobrze wyposażonej wersji 2.4 D w wersji Caravelle lub multivan (ze stolikiem i kanapą).
Kilka propozycji przykładowych:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - multivan, stolik, kanapa, niezniszczalny silnik, wygodny, tyle, że wyposażenia nie ma zbyt bogatego.
[link do oferty na Allegro wygasł] - tutaj bogatszy i z napędem 4x4.

[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - tutaj 2.5 TDI.

Oczywiście na starcie uprzedzam wszystkich szukających T4 do jazdy:
Jeśli myślicie, że kupicie T4 do którego nic na starcie nie będzie trzeba nic dołożyć to jesteście w błędzie - bo takowy model jest niezmiernie ciężko kupić.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Sty 2011, 19:57

co do napędu to tylko przód, nie chcę Syncro. A w wyposażeniu nie potrzebuję nie wiadomo jakich rzeczy. Po prostu samochód ma mi służyć do codziennej jazdy, chodzi o bezawaryjność.
MateoLBK
Nowicjusz

27 Sty 2011, 19:59

W motorze 2.4 nie radzę nic modzić w silniku - to jest konstrukcja na setki tysięcy kilometrów a nie do wyścigów, myślę, że odbije się to znacznie na żywotności, a chipa nie ma gdzie wsadzić bo to nie ma komputera do silnika ani nic podobnego. To banalnie prosta konstrukcja.
Mój ojciec ma T4 2.4D rok 94 na liczniku 610 tyś i samochód w ub. roku przy mrozach -30*C odpalał po zagrzaniu świec na raz.
Jeśli ma 400 tyś na blacie i jest to przebieg rzeczywisty to ten silnik jest w kwiecie wieku, niestety na rynku przeważają egzemplarze o przebiegu <300 tyś rzecz jasna skręconego.
Dlatego radzę dobrze silnik przejrzeć, zapytać o wymiany przegubów (wysiadają właśnie przy mniej więcej 400 tyś) .
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika