Fiat Ducato - uciekający płyn chłodniczy

27 Mar 2020, 20:37

Witam,

Mam problem odnośnie wyciekającego płynu chłodzącego. Ostatnio wymieniania była chłodnica oraz zbiorniczek płynu chłodzącego. Mimo to dalej ubywa płynu chłodniczego(w jedną noc nic nie ucieknie płynu, a w drugą noc, idę w stronę samochodu z rana i widzę plamę pod samochodem, otwieram maskę, a tam w ciągu nocy ubyło ponad połowę tego co było. Czego to może być oznaka ?
PS. Zauważyłem trzy dziwne rzeczy, od momentu uciekania płynu:
1) po otwarciu maski, widać podzespoły na które rozlał się płyn chłodniczy.
2) po odkręcaniu korka zbiorniczka, jest odgłos jakbym otwierał wodę gazowaną(delikatne "syknięcie")
3) po każdym zgaszeniu silnika, słychać spod maski odgłosy, jakby "bulgotania", jakbym przelewał z butelki do butelki płyn
PS. Były sprawdzane wszystkie przewody itd, po wymianie chłodnicy czy są popodłączane, i rzeczywiście są.

Z góry dzięki za pomoc !
motorixto
Obserwowany

27 Mar 2020, 22:15

Pytasz co może być nie tak.Otóż po pierwsze masz nieszczelność,która wymaga zlokalizowania i naprawy by płyn dalej ci nie wylewał się w komorze.Po drugie masz zapowietrzony układ.Zdecydowanie musisz nim się zająć i poprawnie przeprowadzić odpowietrzenie,uzupełnić następnie niedobór płynu.Rozumiem,że w środku w aucie masz sucho,żadnych wycieków i zapachu płynu nie stwierdziłeś.
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997

28 Mar 2020, 10:04

Nie, w środku samochodu, jest sucho, nie czuć płynu chłodniczego.
motorixto
Obserwowany

29 Mar 2020, 14:41

fiatcoupe napisał(a):Otóż po pierwsze masz nieszczelność,która wymaga zlokalizowania i naprawy by płyn dalej ci nie wylewał się w komorze.

fiatcoupe napisał(a):Po drugie masz zapowietrzony układ.

Ja myślę, że po usunięciu nieszczelności problem z zapowietrzeniem zniknie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybrydowy Yaris hatchback
    Wraz z premierą Yarisa czwartej generacji rozpoczyna się nowa epoka dla tego modelu. Nowy hatchback to na tle poprzednich generacji prawdziwa rewolucja. Jednocześnie jednak świetnie się wpisuje w historię miejskiej Toyoty. ...