Płyn chłodniczy - wzrasta jego poziom po rozgrzaniu silnika

18 Mar 2020, 09:13

Witam wszystkich. Mam pytanie, co jest powodem że gdy jest auto zimne to płyn chłodniczy jest na poziomie między Max I Min, A gdy się rozgrzeje to płyn wzrasta do Max. Dziękuję za odpowiedzi
suharek13
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Passat CC 2009r
Silnik: 2.0TDI 140KM CR
Paliwo: Diesel
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

18 Mar 2020, 10:25

Jest to normalna sytuacja ponieważ płyn chłodniczy jest rozszerzalny pod względem temperatury czyli zwiększa swoją objętość.

Dlatego zbiorniczki wyrównawcze mają zawsze zapas ponad linią MAX, czyli taką przestrzeń która działa jak taki bufor przy rozgrzanym układzie.

Jeżeli płynu Ci nie ubywa ani nie przybywa sprawdzając zawsze przy takiej samej jego temperaturze najlepiej na zimnym po dłuższym postoju to wszystko jest ok.

Ja sobie zrobiłem kropkę markerem na zbiorniczku jak sprawdzałem dokładnie czy płyn pozostaje na takim samym poziomie i na zimnym silniku zawsze było tak samo natomiast na ciepłym było więcej. Oczywiście po około roku minimalnie płyn się obniżył sprawdzając to na zimnym układzie ale wystarczyło dolać niecałe 100ml. Ale to jest normalne.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel ADAM Rally Cup gotowy do międzynarodowych rajdów
    W listopadzie 2012 r., wraz z modelem ADAM "Cup", Opel powrócił do sportu samochodowego. Międzynarodowy Salon Samochodowy w Genewie będzie okazją do prezentacji kolejnego osiągnięcia firmy: jest to nowa studyjna wersja ...