Fiat Grande Punto - metaliczny odgłos przy rozruchu silnika

19 Gru 2015, 12:17

ASO Fiata w moim mieście nie potrafi usunąć usterki polegającej na nietypowym metalicznym odgłosie Fiata Grande Punto podczas rozruchu silnika. Można to usłyszeć na załączonym przeze mnie filmie.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Dziwny odgłos nie pojawia się za każdym razem, ale częściej zdarza się, gdy silnik jest zimny, np. po nocy. Samochód jest garażowany. Akumulator zdaje się być w porządku (nie był wymieniany jednak od nowości). Wymieniono po zauważeniu tego problemu świece zapłonowe, ale jak widać, to nie było to.
Serwis dwukrotnie w odstępie dwutygodniowym nasmarował tylko części teoretycznie odpowiedzialne za problem, gdyż nie dopatrzył się ich zużycia.

Proszę o pomoc, co może być przyczyną opisywanego problemu.

Radek

PS: Auto ma przebieg 56 tys. km i poza opisywanym problemem wszystko jest okay. Żadne kontrolki ostrzegawcze nie świecą.
PS2: Po pierwszej wizycie w ASO w tej sprawie było praktycznie tak samo jak teraz:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

remicco
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-1992
Auto: Fiat Grande Punto 8v
Silnik: 1.4 77KM; 56 tys. km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

19 Gru 2015, 18:41

Wygląda mi na ,, suchy '' rozrusznik . Czy był wymontowywany z auta , rozbierany dla określenia jego zużycia ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

19 Gru 2015, 18:45

Był właśnie rozbierany i smarowany. Nawet dwa razy w ciągu ostatnich dwóch tygodni. Nie dopatrzono się zużycia widocznych części. W warsztacie problem się rzekomo nie pojawiał, chociaż potrzymali mi samochód przez całe 4 doby. Dziś rano odpalam i jest właśnie tak jak na filmie, który nagrałem.
remicco
Nowicjusz

19 Gru 2015, 19:20

remicco napisał(a):Akumulator zdaje się być w porządku (nie był wymieniany jednak od nowości)
remicco napisał(a):Rok produkcji: 2008
Policzmy - 7 lat. To sporo na akumulator nawet dla garażowanego auta. Spytałem , tak na szybko, wujka google o Twój problem i coś tam co niektórzy pisali że właśnie wysłużony akumulator jest odpowiedzialny za takie zjawisko. Może ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

19 Gru 2015, 19:33

Dziękuję za pomoc.

Gdy pytałem w serwisie, czy winy za to nie ponosi akumulator, to wykluczyli raczej, niemniej będę obstawał przy sprawdzeniu tej kwestii.
remicco
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Świecąca podsufitka
    Toyota Boshoku Corp. stworzyła świecącą tkaninę do wykończenia wnętrza samochodów. Materiał jest utkany z optycznego włókna, które emituje światło w dowolnym wybranym kolorze. Technologia LED Źródłem ...