Fiat Multipla 1,6 16V+LPG - Dym w komorze silnika

24 Lis 2009, 17:34

Witam!
Kilkanaście dni temu odkryłem otwierając pokrywę silnika że po kilku chwilach kiedy auto pracuje na biegu jałowym, przy dodaniu gazu unosi się w tylnej części komory silnika (pomiędzy przepustnicą a zbiornikiem płynu kierowniczego i ścianą grodziową) tuż nad kolektorem wylotowym. Auto pracuje normalnie, nie hałasuje, nie ubywa nadmiernie oleju (zawsze brał trochę) płynu chłodniczego nie ubywa. ???. Co może być? Czyżby wydmuchana uszczelka pomiędzy głowicą a kolektorem wylotowym? Ale wtedy (chyba) musiałby troszę hałasować. A może jakiś wyciek oleju który dostaje się na kolektor i się spala (tylko dlaczego nie znika mi madniernie olej?) i skąd on by miał wyciekać?
Jak nie znajdę przyczyny we własnych obserwacjach lub też ze strony Szanownych forumowiczów to będę musiał jechać do mechanika , czego serdecznie unikam.
Pozdr.
Voytheck
Ostatnio edytowany przez Voytheck, 26 Lis 2009, 15:04, edytowano w sumie 1 raz
Voytheck
Nowicjusz

• 26 Lis 2009, 11:04

Jaki to jest zapach dymu,łatwo jest odróżnić swąd palonego oleju od zapachu dymu,chyba uszczelka jest do wymiany,wcale nie musi głośniej chodzić.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

26 Lis 2009, 12:38

PhantomASA1 napisał(a):Jaki to jest zapach dymu,łatwo jest odróżnić swąd palonego oleju od zapachu dymu,chyba uszczelka jest do wymiany,wcale nie musi głośniej chodzić.

To raczej swąd palonego oleju. Uszczelka? Która? Byle to nie była uszczelka pod głowicą bo za kilka dni mam wyjazd i do tego czasu nie zdążę.
    Voytheck
    Nowicjusz

26 Lis 2009, 13:19

Bracie to się raczej nigdzie tym autkiem nie wybieraj,mój brat ostatnio zauważył że ma wyciek oleju w okolicach głowicy(Renault Megane 1.9D),mówiłem mu nie jeździj tylko do mechanika,nie posłuchał mnie i w końcu zagotował, płyn chłodniczy dostał się do oleju,uszczelka pod głowicą była sparciała :cry:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
      Silnik F20C - Honda
      Honda słynie z bardzo dobrych silników oraz słynnego systemu zmiennych faz rozrządu VTEC. Jednym z najciekawszych motorów stworzonych przez japońskiego producenta jest ten zastosowany w Hondzie S2000. Wykonana ...