Problem ze skrzynia automatyczna Daewoo

29 Cze 2008, 19:26

jakiś czas temu padła mi skrzynia automatyczna w daewoo leganza. problem objawiał się podczas jazdy tzn. generalnie to podczas PRÓBY jazdy- dociskając pedał gazu, obroty się podwyższały a auto nie jechało... Oddałam do mechanika, stwierdził, że trzeba wymienić skrzynię. ponieważ nie jestm bogata ustaliliśmy, że poszuka mi sprawnej, używanej skrzyni. wczoraj pierwszy raz wsiadłam do auta po naprawie- od razu wiedziałam, że coś "wyje" ale biegi zmieniał i jechał całkiem ok. dzisiaj wystraczyło, że na prostej drodze mocniej go docisnęłam, rozpędził się do 70 km/h i... problem się powtórzył. prędkościomierz pokazuje góra 40 km/h a obroty wskakują do 4tys (więcej nie sprawdzałam bo nie chciałam go cisnąć). teraz mam problem bo mechanik dał gwarancję rozruchową a ja nie przejechałam nawet 5 km. a pytanie to: jakim cudem, jeśli skrzynia została wymieniona, znowu się popsuła, dając identyczne objawy? a może to nie skrzynia, tylko coś innego padło? jeśli ktoś zna dobrego mechanika w wojewodztwie łodzkim to proszę o jakiekolwiek namiary- byleby się znał na automatach. auto miało być sprzedane a tu po naprawie (koszt 2tys zł) i nie chodzi....
Cheloni
Nowicjusz

• 29 Cze 2008, 21:30

Problem może być w module sterującym.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

29 Cze 2008, 21:42

czyli mozliwe, że problem nie leży w samej skrzyni? jutro wybieram się do mechanika i jeśli mógłbyś nieco przybliżyć kwestię tego modułu sterujacego żebym ewetualnie mogła o to zapytać mechnaika i żeby mnie nie zbył słowami "że auto jęzdziło a że przestało to nie jego wina" (dał gwarancję rozruchową..)
    Cheloni
    Nowicjusz

30 Cze 2008, 20:55

Może to być nie wina samej skrzyni,ale własnie jej modułu sterującego.Moduł ten przełacza poszczególne biegi na podstawie obrotów silnika - ze sterownika silnika jest przekazywana do sterownika skrzyni wysokość obrotów silnika i moduł skrzyni,wysyła do elementów sterownia biegami sygnał,że mają one przełaczyć poszczególny bieg.Moduł ten steruje też wyborem przełożenia manetki skzyni - N,P,1,2,3 itd.Jest też możliwość uszkodzenia sterownika silnika lub czujnika obrotów,ale wówczas nie działałby prawidłowo np. obrotomierz,który bierze sygnał z tego samego czujnika.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

05 Wrz 2009, 16:55

przepraszam ze się wtrącę ale ja mam ten sam problem mechanik wymienił mi skrzynie i nadal jest to samo pytałam różnych mechaników i każdy mówi że jest sterownik odowiedzialny za te funkcje włanczania biegów tylko nie wiem gdzie on się znajduje POMOŻE KTOŚ :roll: :roll:
    monika1980
    Nowicjusz

Miejscowość: stad

05 Wrz 2009, 19:37

To wygląda tak jakby skrzynia przechodziła w tryb awaryjny,komputer skrzyniowy zbiera informacje nawet z czujnika ABS-u czy przepustnicy,podobno wystarczy wymienić jedno koło osi napędzjącej na mniejsze dojazdowe i już wtedy pojawiają się problemy ze skrzynią biegów,nie wiem z kąd jesteś Cheloni i ty Moniko ale macie tylko jedno wyjście ,solidna diagnostyka,inaczej będziecie błądzić narażając się na koszty,na PW mogę wam podac solidny zaklad w Katowicach lub w Warszawie,Krakowie.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

05 Wrz 2009, 20:14

dziękuję za podpowiedzi teraz jadę w poniedziałek do mechanika poleconego przez kolegę zajmuje się tylko skrzyniami automat za daleko mam do katowic.SERDECZNE DZIĘKI POZDRAWIAM :grin:
    monika1980
    Nowicjusz

06 Wrz 2009, 13:02

Jak już naprawisz,to daj znać co było.Przyda się napewno naszym forumowiczom.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

06 Wrz 2009, 14:10

jasne ze dam znać co było bo wiem jak się czuje bezradnie gdy sie nie wie o co kaman.POZDRAWIAM :lol:
    monika1980
    Nowicjusz

26 Lis 2009, 18:01

tylko dobra diagnostyka pomoże im dłużej będziesz zwlekał(więcej zrobisz kilometrów) tym możesz spodziewać się większych wydatków (coś o tym wiem),
    polecam AUTO Józefów pod warszawą. profesjonalnie:)
    MaroMaroMaro
    Nowicjusz

Miejscowość: Płock