Fiat multipla - skrzynia biegów

15 Lis 2007, 00:04

jednorazowo nie mogłem wrzucić żadnego biegu podczas pracy silnika,na drugi dzień było już wszystko ok biegi wchodzą bez żadnych zgrzytów i ta sytuacja na razie się nie powtórzyła nie wiem czy jest uszkodzone sprzęgło,docisk lub linka albo coś się zablokowało jednorazowo wybieram się w dalsza podróż i nie chcę by spotkała mnie jakaś awaria.
pozdrawiam
leszek62
Nowicjusz

15 Lis 2007, 00:10

Jezeli podczas wrzucania begów nic nie zgrzyta,biegi wchodzą normalnie,to raczej nie ma powodów do obaw.Czasami zdarza się tak,że tryba w skrzyni biegów tak się ustawią,że nie da się włączyć żadnego biegu.To normalne.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Lis 2007, 00:27

Jeżeli sprzęgło włącza się hydraulicznie to sprawdź poziom płynu.Sprawdź też poziom oleju w skrzyni biegow.Możliwe że wypadła sprężyna z tarczy sprzęgłowej.Jeżeli był myty silnik to mogł się dostać płyn do sprzęgła co powoduje korozję koła zamachowego i wtedy też nie wbijemy biegow.Czy auto ciągą przyczepkę?
andrzej_124
Stały forumowicz

24 Sie 2012, 12:18

Witam
Podepnę się pod temat bo mam podobne problemy. Kilka dni temu zaczęły bardzo ciężko wchodzić biegi 3 i 4. Pozostałe chodzą ok chociaż czasem też się zacinają. Wymieniłem już olej w skrzyni, było sporo syfu pomimo tego, że 30.000 km temu był wymieniany. Sprzęgł wymienione jakieś 15.000 km temu. Linki też wymieniane i wajcha z plastikami też. Ostatnio zrobiłem kilka kursów z przyczepką.
Co mogło się popsuć?
Dodam, że mogę teraz wbijać wszystkie biegi bez wciskania sprzęgła. Nie jestem na 100% pewien, ale wcześniej tak nie było.
vilus
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001