Seat Toledo 1999-Skrzynia biegów

19 Sie 2012, 07:54

Od pół roku jestem szczęśliwym posiadaczem Seata Toledo 99' 1.8 LPG. Wczoraj jadąc bez żadnych problemów, zauważyłem że auto zostawia na jezdni mokrą plamę (plama długości około 30 metrów). Śmierdzi jak olej przekładniowy (podobno, bo ja się nie znam). Zatrzymałem więc auto i dokładnie obejrzałem, silnik jest suchy, skrzynia jest sucha ale pomiędzy silnikiem a skrzynią jest wyciek. Odpaliłem i ruszyłem może z 10 metrów, po czym samochód stanął w miejscu i za cholerę nie chciał ruszyć:( Pierwszy bieg, auto nie może się ruszyć z miejsca-wsteczny, to samo. Wrzuciłem na luz i wciąż bez zmian (!) nawet zgaszony na luzie i z wduszonym sprzęgle samochodu nie można przepchać z miejsca, wciąż jest na biegu:( Jak się go rozbuja to słychać jakieś klekotanie:(
Jest ktoś w stanie powiedzieć co to może być? Jakby były potrzebne jakieś info to podam.
thomasion
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Seat Toledo 99

19 Sie 2012, 18:03

Czy holowałeś coś tym autem ?
andrzej_124
Stały forumowicz

19 Sie 2012, 20:05

dlaczego zgubił olej nie bede strzelał ... trzeba z bliska zobaczyć ,
potem zatarło koła na wałku, lub któres łożysko w skrzyni lub przy dyfrze i stop maszyna
szukac skrzyni :(
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

22 Sie 2012, 20:17

Nie holowałem nim nic. Mechanik wstępnie powiedział że przegub zablokował koła, w skrzyni jest dziura, a co ją zrobiło to zobaczy jutro...:(
thomasion
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Seat Toledo 99
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Patrz na drogę podczas jazdy
    Polskie prawo zabrania kierowcom korzystania z telefonów komórkowych w czasie jazdy, jeśli urządzenie jest trzymane w ręce. Wiele osób ignoruje jednak ten przepis. Obecnie już nie tylko dzwonią i piszą ...
    Moto Session 2019 - Odjazdowy weekend z motoryzacją
    Ryk silników, pisk opon, błysk karoserii, nowości prezentowane przez dealerów, zapierające dech w piersi pokazy, goście specjalni oraz najpiękniejsze moto emocje - już 13 i 14 kwietnia w Targach Lublin! Moto ...