Fiat palio 1.4 - problemy z odpaleniem i piszczący pasek.

02 Cze 2009, 15:47

Witam.
Od kilku dni czasem mam problemy z odpaleniem samochodu na zimnym silniku. Czasem odpala bez problemów a czasem dopiero za drugim, trzecim razem. Do tego dziś kilka razy zaczął piszczeć chyba pasek klinowy i raz zapaliła kontrolka ładowania silnika zaraz po odpaleniu. Problemy te raczej nie występują przy rozgrzanym silniku. Co może być ich przyczyna? Źle naciągnięty pasek, problemy z rozrusznikiem albo alternatorem czy moze wszystko razem??
gawel432

• 03 Cze 2009, 00:10

najpierw sprawdź naciąg paska jak piszczy to znaczy ze jest luźny, jak pasek będzie miał dobry naciąg a kontrolka ładowania się świeci to alternator
    nie napisałeś jak rozrusznik kreci jak szybko to jest dobry , jak ospale to sprawdź/podładuj akumulator i jak dalej będzie słabo kręcił to jest uszkodzony
    Serce bije w tempie obrotów maszyny
    bodziokardasz
    Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

05 Cze 2009, 16:50

Pasek wygląda na dobrze naciągnięty. Jak odpaliłem i zajrzałem pod maskę to pasek sie nie obracał tylko piszczał. Drugi raz jak odpaliłem i przygazowalem trochę to zaczęły sypać sie iskry najpierw z koła której jest chyba od pompy a potem z kola alternatora. Wyglądało to jakby iskry wychodziły spod paska. Za trzecim razem odpaliłem i pasek już nie piszczal i wszystkie koła kręciły się jak trzeba.
    gawel432

05 Cze 2009, 20:59

Moim zdaniem alternator masz do naprawy, jak nie do wymiany.
    Ja tak miałem jak mi się łożysko w rolce napinającej rozleciało i blokowało rolkę przez to pasek niemiłosiernie piszczał, niekiedy nawet topił się. Trzeba było nieźle przegazować to puszczała rolka i wszystko było ok ale nieraz było tak że nie puszczała i trzeba było podejść do niej i potraktować ją lekko młotkiem dwa razy to pomagało.
    stasiowski121

07 Cze 2009, 08:46

Zdejmij pasek i sprawdz,czy koło pasowe alternatora kręci sie swobodnie,bez
    zacięć.Jeżeli tak,to załóż inny pasek.Upewnij się,żeten co wymienisz,jest dla twojego samochodu - zwróć uwagę na oznaczenia.Najlepiej kup sobie pasek z ząbkami.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

07 Cze 2009, 19:51

Fiat ma napewno pekniety artelnator czyli do wymiany.
    zibi58
    Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
      Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
      XIX Moto-Piknik NO LIMIT OLSZTYN 2013 / relacja
      Moto-Piknik na lotnisku w Dajtkach już za nami i śmiało możemy stwierdzić że kolejną edycję zaliczamy do udanych. Jest to wyjątkowa impreza w skali regionu i Polski. Nie często możemy zobaczyć tyle obliczy motoryzacji w jednym ...