Fiat Pand1.1 czy to dobry wybór, dla młodego kierowcy?

07 Cze 2011, 11:13

Witam, jako świeżo upieczony kierowca, dopiero po zdaniu egzaminu, przyszedł czas na zakup samochodu. Dysponuję kwotą 8-9tyś złotych. W przeszukiwaniu różnych pozycji na allegro jak i w różnych czasopismach, najlepiej wypada w moich oczach Fiat Panda II. Znalazłem bardzo ciekawy egzemplarz na Allegro silnik 1.1 2003r 127tyś. przebiegu za niespełna 9 tysięcy. Wersja goła, bo nic nie ma nawet zderzaków w kolorze nadwozia, ale zależy mi bardziej na tym aby ten samochód był w miarę nowy. Co myślicie, na temat takiego auta, dla 18 letniego kierowcy. Jeśli macie jakieś inne ciekawsze propozycje to piszcie. Fajnie jak by był mało awaryjny, nie za dużo palił, a przede wszystkim warunek konieczny mały silnik max 1.2(ponieważ auto sam będę rejestrować i ubezpieczać, a przy moim wieku nie mam żadnych zniżek). Propozycje typu seicento/matiz/tico nie interesują mnie.
maccossac
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

07 Cze 2011, 11:39

Panda to dobre auto na początek,możesz sie jeszcze porozglądać za Fiatem Brava.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

07 Cze 2011, 11:54

Brava, trochę nie bardzo przekonuje mnie wyglądem, tutaj widać że jest to auto z poprzedniej epoki. Co prawda wyposażenie dużo lepsze, ale też słyszy się dużo negatywnych opinii dotyczących silnika 1.2.

Ale mimo wszystko jak jest z awaryjnością Fiata Brava,czy dużo pali i jakie koszty części??
maccossac
Nowicjusz

07 Cze 2011, 12:19

Niewiem gdzie to słyszałeś ale najgorsze opinie zbiera silnik 1.4 a 1.2 to jedna z lepszych konstrukcji.

Brava na ogół jest ok,części tanie i łatwo dostępne (jak to w Fiacie),spalanie takiego 1.2 to jakieś 7.5-8l.

Możesz sie jeszcze porozglądać za Fiatem Punto II.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

07 Cze 2011, 18:07

A jak z mocą, daje radę, bo wydaje się być spory jak na silnik 1,2. Szczerze, to nawet przypadł mi do gustu ten fiacik, może ze względu na egzemplarz jaki wypatrzyłem 2000r i 89000 przebiegu z klimatyzacją i pełną elektryką, za niecałe 9 tyś. Od I właściciela z udokumentowanym przebiegiem kupiony w Polsce.
maccossac
Nowicjusz

07 Cze 2011, 20:07

Nie wiem o którym fiacie teraz mówisz ale raczej nie o pandzie bo zaczęli ją robić w 2003 roku. Panda to takie pudełko dobre dla dziadka i jako pomocnicze auto w firmie. Mimo dobrych opinii o trwałości to jazda nie jest zbyt przyjemna. Ja bym był raczej za punto silnik koło 80 km powinien już dawać radę a i wygląd i przede wszystkim prowadzenie będzie lepszy jak w pandzie.
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Luksusowe SUV-y - które są najtańsze w utrzymaniu?
    Portal analityczny Kelley Blue Book przyjrzał się luksusowym SUV-om, które są najtańsze w zakupie i utrzymaniu w skali pięciu lat. Chociaż badanie przeprowadzono z myślą o amerykańskim rynku, zwycięzcami aż trzech ...

07 Cze 2011, 20:17

Nie kupuj Pandy, nie warto... Bravo/Punto lepiej, Panda mala w srodku, drogi sie to pewnei nie trzyma, nie skreca, ani nie hamuje przy wyzszych predkosciach znajac zycie. Ja bym auta nie kupil nigdy w zyciu bez wspomagania czy ABS, wspomaganie daja jako taka wygode jazdy po miescie, a ABS jednak zima(czy przy mokrej nawierzchni) moze zycie uratowac, tym bardziej w przypadku kogos kto ma male doswiadczenie, wystarczy ze hamujac przed skrzyzowanie wyhamujesz bez ABS pozniej o 1m i cie tir zmieli. Bravo/Brava z klima znalezc nawet powinienes.
Ostatnio edytowany przez Czimi 07 Cze 2011, 20:21, edytowano w sumie 2 razy
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

07 Cze 2011, 20:19

Mówiłem o Fiacie Brava, na prawdę spodobał mi się ten samochodzik. Za cenę podobną do punto mam podobny rocznik, a większe autko i dużo lepsze wyposażenie i to mnie przekonuje do Bravy.
maccossac
Nowicjusz

07 Cze 2011, 20:39

Witam
Pisales ,że pojemnos ze wzgladu na oplaty ma 1,2 ,lecz brawa z tym silnikiem będzie spelnialo swoje zadanie tylko w miescie bo na trasie bedzie mulic.Jest to jednostka 16 zaworowa=lubi wysokie obroty=wysokie spalanie.Bardziej rozsadna jednostka to 1,4.powodzenia w zakupie.PS.ja zaczynalem od ciniasa 0,7.
damiano25
Nowicjusz

Miejscowość: Okolice Ciechanowa

07 Cze 2011, 21:14

W 2-3osoby na trasie nie powinno być problemu.
Barol
Awatar użytkownika

07 Cze 2011, 21:44

Czimi napisał(a):wystarczy ze hamujac przed skrzyzowanie wyhamujesz bez ABS pozniej o 1m i cie tir zmieli

Widzę, że nie wiesz jak i po co działa ABS. Podpowiem, że na pewno nie skraca drogi hamowania a wręcz ją wydłuża ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

07 Cze 2011, 21:46

Skraca, na sniegu, czy innym sliskim ustrojstwie, na czarnym suchym tylko wydluza. Nie musisz "recznie" hamowac pulsacyjnie zeby "zlapac przyczepnosc", tylko uklad to robi sam za ciebie. No i hamujac samochod idzie w maire prosto, da sie go jako tako kontrolowac, nie znosi go na bok, pomaga ABS, pomaga, no mozna i bez ABS to zrobic, ale wymaga to jednak od kierowcy pewnych umiejetnosci, doswiadczenia i nawykow.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

07 Cze 2011, 22:54

damiano25, 1.4 12V najgorsza jednostka jaką fiat mógł na rynek wypuścić :D Do autora ... Sam użytkuję Brava tyle tylko że 1.6 i złego słowa nie moge powiedzieć bo baaardzo miłe auto :) kupuj a nie pożałujesz :) Nie słuchaj opinii innych że mało KM itp... a po co więcej?? Na wyścigi będziesz jeździł... fakt fajnie się jeździ bravą która waży tone i ma 103KM ale mam Vectre B która ma 75KM i też złego slowa nie powiem na nią :) jak ktoś jeździ mniej więcej z przepisami (20 punktów :D ) to mu więcej nie potrzeba a ja tak teraz muszę jeździć :D
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

02 Gru 2012, 18:00

Co do Bravy to oczywiście dobry to,tym bardziej z instalacją LPG,wtedy spalanie masz na niskim poziomie,w sumie tanią jazdę,tak można powiedzieć. Generalnie jako pierwsze auto,warto szukać czegoś mniejszego aby opłaty były po prostu niższe.
Savro
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: BMW M3