Fiat Panda - częste awarie pompy paliwa

11 Sie 2008, 10:45

Witam, posiadam Fiata Pandę, 1.1, rocznik 2005. Instalacja gazowa (Tartarini Auto) jest założona od nowości w salonie Fiata. Rok temu siadła mi pompa paliwa, wymieniłem ją u mechanika, i teraz znowu tydzień temu ta sama awaria. Co może być tego przyczyną? :/ Bo zaczyna mnie to już wszystko dobijać ... Oczywiście w aucie pół baku benzyny jest zatankowane, i jak tylko wyskakuje rezerwa to dotankowuje. Bardzo proszę o pomoc
lisekpsary
Nowicjusz

11 Sie 2008, 12:04

No ale zanim jeżdżąc na gazie kontrolka benzyny dojdzie do rezerwy, to trochę trwa kiedy w baku jest mało benzyny. Myślę, że warto pilnować aby poziom benzyny nie spadał poniżej 1/3 baku. Chociaż nie twierdzę, że to przyczyna twoich awarii
morris
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

11 Sie 2008, 14:22

Wydaje mi się, że chyba nie w tym tkwi problem :/
lisekpsary
Nowicjusz

12 Sie 2008, 22:17

Proponuje sprawdzić napięcie ładowania akumulatora - przerabiałem taki podobny problem ; pompe trzeba było wymienić po krótkim okresie czasu , gdyż w między czasie zepsuł się regulator napięcia i w instalacji było ok. 20 V . Pompa nie wytrzymała , a reszta tak :shock: Poza tym czystość paliwa w zbiorniku też ma wpływ na żywotność pompy . Teraz jeszcze jedno : jaką tą pompe poprzednio zamontowałeś - orginalną , czy tanią podróbe ?
Pamiętaj że zamiennik długo nie popracuje . Jeszcze jedna sprawa - jak dużo kilometrów przejechałeś na tej pompie . Jeśli nie masz ( ogólnie nie polecanego ) odcięcia pompy , a jeżdzisz na gazie , to tak jakbyś jeżdził na benzynie - pracuje cały czas . Tak więc na twoje pytanie trudno jednoznacznie odpowiedzieć co i jak .
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

13 Sie 2008, 22:57

Pompa jest oryginalna. Była zamontowana we wrześniu ubiegłego roku, a więc nie wytrzymała nawet roku. A w ciągu tego okresu przejechałem 15 000 km, z tego że prawie wszystko na gazie, bo benzyny używam tylko do odpalania i lekkiego zagrzania silnika. Czyli lepiej założyć ten wyłącznik pompy czy raczej nie? (aktualnie go nie ma). Bo właśnie mieszane zdania są na ten temat. Bardzo proszę o pomoc
lisekpsary
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Instalacje LPG i ich generacje
    Czytając ten artykuł dowiesz się jakie są obecnie stosowane generacje instalacji LPG oraz jakie rodzaje zbiorników na gaz można montować w samochodach. Zaczynamy do Gazowych Układów Zasilania (GUZ) pierwszej ...