Fiat Panda - dużo pali

23 Sie 2010, 16:28

Witam

Zakupiłem Fiata Pandę z 2004 roku, silnik 1,1. Auto nie posiada obrotomierza. Jak zacząłem go użytkować to okazało się iż dużo pali. Czy możecie napisać jak jeździć samochodem żeby mniej zużywał paliwa? Przy jakich prędkościach zmieniać biegi?

Myślę że to jest z główną przyczyną dużego spalania (8 l / 100km - spalanie w mieście), czasami więcej.

Stan techniczny samochodu jest dobry - byłem u mechanika.

Proszę o radę.

Z góry dzięki.

Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez ar2r_20, 23 Sie 2010, 23:14, edytowano w sumie 1 raz
ar2r_20
Nowicjusz

Miejscowość: Rybnik

24 Sie 2010, 19:16

Musisz się przyzwyczaić do takiego spalania w mieście,niestety!Producent niby podaje,że w mieście pali 7.2 ale?!Rusz kiedyś na trasę,powinien spalić ok.5 l przy 90km/h.Wszystko w porządku z twoim autkiem,one tak palą.Silnik 1.2 pali mniej,ten 1.1 nie jest polecany,1.3 Multijet (t.diesel pali w mieście ok.6l)Naturalnie możesz obniżyć zużycie paliwa jeżdżąc płynnie, a dojeżdżając do skrzyżowania z daleka hamując silnikiem.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

10 Wrz 2010, 17:24

Przecież mało pali, ile byś chciał żeby paliła, skoro producent zakłada ponad 7l/100km?
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym tak naprawdę jest tuning samochodów?
    Zakup nowego samochodu to dla wielu osób bez wątpienia ważne wydarzenie. Dla każdego oznacza ono jednak co innego. O ile dla większości z nas nowy samochód to po prostu środek transportu do pracy, sklepu czy ...