Fiat panda gaz jak sie sprawuje

02 Cze 2009, 11:11

moi rodzice kupili pande na gaz i mam pytanie jak sprawuje sie taka panda na gaz sa jakies problemy z eksploatacja lub inne jaka oplacalnosc moze ktos ma i moze cos powiedziec na ten temat?
andreas
Nowicjusz

Miejscowość: katowice

02 Cze 2009, 22:27

Nie jeżdżę takim autem ale wiele miałem ich ,,u siebie,,. Generalnie nie ma z nimi problemów. Mimo plastikowego kolektera ssącego jeżdzą na instalacjach podciśnieniowych jak i wtryskowych. Najczęstrzym problemem urzytkowników tych samochodów jest to - że jeżeli instalacja była zamontowana w salonie fiata przed 2008 rokiem to zazwyczaj jest to urządzenie firmy Tartarini, a niewiele warsztatów ma do tego program, który niestety pracuje jeszcze w systemie DOS.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

06 Sty 2011, 21:49

Mam Pandę z gazem i jedynym minusem jest to, że instalacja jest z wtryskiem gazu i przy temperaturach rzędu minus 15 stopni częściej tankuję benzynę niż gaz, bo komputer przełącza na gaz po 20 kilometrach, a do pracy mam 30.

Mimo wszystkich wad Panda to udane autko chociaż dopiero Chińczycy zrobili z niej prawdziwą perełkę: http://www.autazchin.motohobby.net/auto/gwm/gwperi.php
heemir
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Żory
Prawo jazdy: 0- 0-1984
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi 80 B4
Silnik: 1.9 TD 75KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

07 Sty 2011, 21:28

Jeśli auto potrzebuje do przełączenia się 20 km to znaczy, że albo jest źle zaprogramowany sterownik gazowy, albo jest uszkodzony czujnik temperatury reduktora, albo masz uszkodzony termostat.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

MORPHOZ - dane techniczne samochodu koncepcyjnego
    Samochód koncepcyjny Renault MORPHOZ z nadwoziem o długości 4,40 lub 4,80 m (w zależności od wersji) przy szerokości 2 m i wysokości 1,55 m to crossover z napiętymi i zmysłowymi liniami nadwozia. Jego stylistyka łączy ...
    Lexus LFA - 7 ciekawych faktów
    Kultowy Lexus LFA, jedyny w swoim rodzaju supersamochód japońskiego producenta aut luksusowych, został wyprodukowany w limitowanej serii liczącej tylko 500 egzemplarzy. To niezwykle wyrafinowane od strony technicznej ...