Fiat Panda - jakie opony kupić?

25 Kwi 2010, 09:20

Witam,

muszę zakupić nowe letnie opony do Pandy 2003r. Moje stare już troszkę wysłużone.
Jednak chciałbym się doradzić jakie mi preferujecie opony? Co do rozmiaru to producent zaleca 155/80 R13. Ale czy mógłbym inny rozmiar ? Czy lepiej te trzynastki?

Pozdrawiam
aesir
Nowicjusz

Miejscowość: Radomsko
Auto: Fiat Panda II
Silnik: 1.2 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

13 Maj 2010, 11:40

aesir napisał(a):Witam,

muszę zakupić nowe letnie opony do Pandy 2003r. Moje stare już troszkę wysłużone.
Jednak chciałbym się doradzić jakie mi preferujecie opony? Co do rozmiaru to producent zaleca 155/80 R13. Ale czy mógłbym inny rozmiar ? Czy lepiej te trzynastki?

Pozdrawiam

Kumpel ostatnio kupował najtańsze Barumy. Brał ze sklepu internetowego Netcar.pl właśnie w tym rozmiarze. Z tego co się orientuję do większości Pand można zamontować opony 14 cali, a do niektórych nawet 15tki (co moim zdaniem jest głupotą przy tak maleńkim autku :P)
bborowka
Nowicjusz

Miejscowość: Oleśnica

13 Maj 2010, 13:20

Witam najlepiej jest dostosować oponkę z katalogu tam producent podaje dokładne rozmiary i ewentualnie maksymalne rozmiary do danego autka
DOHC
dohc
Nowicjusz

Miejscowość: BIELSKO

17 Maj 2010, 20:32

w tym rozmiarze nie ma co się rozczulać, Pandka nie ma dużych wymagań, mocy ogromnej też nie posiada więc nie warto wykładać większych sum na zakup opon. Zgodzę się co do Baruma, lub Matadora. Ewentualnie troszkę lepszej jakości Fuldę Ecocontroll.

Zapraszam na priva, chętnie przedstawię ciekawą ofertę :wink:
mariano
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW serii 3 - samochód do driftu
    Kompaktowe BMW urosło już do miana legendy driftu i sięgają po nie zarówno amatorzy, jak i doświadczeni zawodnicy. Na zawodach driftingowych zobaczymy przeróżne wersje i generacje serii 3 – od już dość ...