Jak obliczyć indeks nośnosci

08 Maj 2010, 17:17

Witam mam taki problem muszę kupić opony letnie, ale nie wiem jak je dobrać według indeksu nośności . Czy ktoś mi powie jak się to oblicza!
oimlody
Nowicjusz

Miejscowość: opolskie

08 Maj 2010, 17:37

oimlody napisał(a): Czy ktoś mi powie jak się to oblicza

Udaj się na SKP a tam odczytaja Ci z tabliczki znamionowej twojego sam.naciski osi
i porownają z danymi jakie mają w tabeli i powiedzą jakie oznaczenie powinna
posiadać opona.Np. 185/65R15 91H....91=615KG.. :grin:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

17 Maj 2010, 20:37

nośność opony dostosowuje się zazwyczaj do całkowitej masy auta, oraz do mocy silnika.
Jeżeli masz nie wielkie autko o średniej mocy, rozwijające prędkość max np. do 140 to szukaj opon z indeksem nośności [97]-730kg, a prędkości [T]-190.
Jeżeli mocniejsze auto to zazwyczaj cięższe. Wtedy nośność [91]-615kg, a prędkość [H]-210km.
Nie warto przepłacać i inwestować w opony, których możliwości nie będziesz w pełni wykożystywał.

Jeżeli posiadasz coś większego i mocniejszego to pisz. W książce samochodowej powinieneś mieć polecane przez producenta opony wraz z wyszczególnioną nośnością i prędkością.
mariano
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Clio 1,2 Energy TCe o mocy 120 KM
    Samochód Renault Clio wyposażony jest standardowo w silnik benzynowy o pojemności 1,2 litra o mocy 120 KM. W tym przypadku średnie spalanie według danych producenta wynosi 5,3 litra na 100 km, a przyspieszenie do "setki" ...