Fiat Panda - silnik

11 Maj 2009, 13:45

Witam,

zamierzam zakupić fiata Pandę - używaną. Tylko nie wiem jaki silnik mniej spala i czy z gazem warto ?
Co polecacie 1.1, 1.1+LPG, czy 1.2 ?? Które z nich będzie dla mnie oszczędne?

I gdybyście mogli napisać mi na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie tego auta ?

Pozdrawiam
aesir
Nowicjusz

Miejscowość: Radomsko
Auto: Fiat Panda II
Silnik: 1.2 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

13 Maj 2009, 23:42

Powiem tak miałem okazje jeździc kiedys panda z silnikiem 1.2 i instalacja LPG spalanie było na poziomie ;) juz nawet nie pamietam ile ale rozmawiałem z jednym gostkiem ktory uzytkował taka i taka i wielkiej róznicy miedzy 1.1 a 1.2 niezauwazył :) w spalaniu :)
Zordrak
Początkujący

Miejscowość: Gdańsk

14 Maj 2009, 15:48

Osobiści jeżdzie panda 1.1 silnik dobry do miasta w trasie da rade ale jak się jedzie samemu :) bo 2+ osoby już sie robi cięzko. Ja osobiście szukał bym silnika 1.2 minimalnie mniejsze spalanie i te 6 koni wiecej ;) Chyba że znajdziesz silnik 1.3 jtd jest już czym pośmigać. Gazu chyba nie warto do tego silnika ale to już twoja decyzja.
Taka rada odemnie jak już kupisz ta pande to sprawdź czy ma osłone pod silnikiem bo jak nie to kupuj odrazu. Alternator i wentylatory chłodnicy lubią sie zalewać ja już tak straciłem 2 alt. i 2 wen.
Przy kupnie sprawdź zawieszenie (jest delikatne) a tak pozatym nie nękają go jakieś poważne usterki.
ralf1990
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

14 Maj 2009, 19:06

ralf1990 ma mieć osłonę czy nie ? Bo piszesz, że bez osłony kupować, a zalewało Ci sprzęt. To chyba osłona powinna być ??
aesir
Nowicjusz

15 Maj 2009, 16:57

aesir napisał(a):ralf1990 ma mieć osłonę czy nie ? Bo piszesz, że bez osłony kupować, a zalewało Ci sprzęt. To chyba osłona powinna być ??

Chodziło o to, żeby osłonę od razu kupować w przypadku jej braku
:)
unknownman
Początkujący

Miejscowość: Lublin

15 Maj 2009, 21:51

dokupić :) jak coś koszt niewielki około 100 zł a i poźniej spokojnie w czasie deszczu jeździć :) i jak reką odjął usterki :)
a i w sprawie spalania w mieści 7 litrów w trasie da się zrobić 5.5. Mój rekord na baku 35 litrów w trasie 520 kilmetrów (zazwyczaj 450-480)
ralf1990
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

16 Maj 2009, 12:04

No to nie jest źle :) Dzięki wszystkim za informacje :)

Pozdrowienia
aesir
Nowicjusz