Fiat Punto 1 1,2 1995: Silnik dusi sie przy dodawaniu gazu

15 Paź 2010, 20:28

Witam,

W moim punto 1 (1,2 l, benzyna, rok p 1995), po przejechaniu jakis 20-30 km silnik zaczyna sie dusic, obroty spadaja, przy dodawaniu gazu nadal spadaja i w koncu gasnie . Przez kolejnych pare minut nie chce odpalic, po czym w koncu odpala ale problem szybko wraca :cry: .
Generalnie na 'zimnym silniku' pracuje idealnie, problemy zaczynaja sie jak sie podgrzeje, po 20-30 km jazdy.
Elektromechanik sprawdzal samochod, ale nie zauwazyl na komputerze zadnych problemow. zasugerowal bym wpadl do niego jak mi silnik znowu padnie - fajnie, tylko zanim doholuje go to ten bedzie znowu pieknie dzialal.

Kable, swiece wlasnie byly wymieniane, problem z samochodem wciaz jest.

Z gory dzieki za wszystkie podpowiedzi :lol:
glus
glus
Nowicjusz

Miejscowość: Krakow

19 Paź 2010, 20:24

Sprawdz luzy zaworowe.w tym silniku sa one za pomoca plytek ustawiane.moze rozrzad przeskoczyl,rowniez to powinnienes sprawdzic.pomiar cisnienia na cylindrach na zimnym i na cieplym silniku bylby dobra wskazowka azeby wykluczyc uszkodzenie mechaniczne lub problem z luzem zaworowym.Na scianie grodziowej masz czujnik MAP,sprawdz jego wezyk do kolektora ssacego,dosc czesto ulega uszkodzeniu,jest nieszczelny.
Leopard
Początkujący

Miejscowość: zachodniopomorskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczeństwo pieszego na drodze
    Według statystyk, w 2012 roku doszło do 10 309 wypadków z udziałem pieszych, w wypadkach tych zginęło 1 167 osób, a rannych zostało 9 945 osób. Wypadki z udziałem pieszych stanowią prawie 33% wszystkich ...