Fiat Punto 1.1 - brak reakcji na odpalanie

22 Kwi 2015, 11:40

Witam,
Parę dni temu odpaliłem samochód, przejechałem nim około. 800 metrów i jakby nigdy nic, samochód zgasł na prostej drodze. Pomimo wielu prób odpalenia nie chciał zaskoczyć. Odczekałem 10 minut, spróbowałem odpalić i dopiero za około 11 razem zaskoczył. Niestety czuć było mocne bicie na kierownicy (chodził jak traktor) a puszczając pedał gazu gasł. Postanowiłem więc wrócić i go zaparkować - po drodze zgasł jeszcze 5 razy - nie było możliwości przekroczenia 2000 obrotów - silnik nie miał sił mimo mocnego wciśnięcia gazu.
Na następny dzień próbowałem go odpalić ale kompletnie nie chce już zaskoczyć. Słychać tylko rozrusznik który kręci i nic więcej.

Informacje:
- rozrząd kompletny bosh'a- wymieniany pół roku temu
- świece + kable - niecały rok temu
- sprawdzany zawsze stan oleju - nigdy nie brakowało go za mojej kadencji (2,5 roku)
- słychać charakterystyczny dźwięk pompy po przekręceniu kluczyka
- brak iskier pod maską - wieczorem, próbując odpalić
- wymieniane zawsze filtry na czas
- sonda lambda - pół roku temu wymieniona

Proszę Was o radę co zrobić teraz.
Samochodu nie chcę się pozbywać, ponieważ założyłem do niego instalację gazową półtora roku temu i mam do tego samochodu pewien sentyment. W końcu, jest ich już tak mało na ulicach.

Zamówiłem cewki - na dniach przyjdą.
W załączniku zdjęcie rozrządu, proszę serdecznie o rady co sprawdzić - nakierować.
Bardzo dziękuję jeśli ktoś nakieruje / poradzi.
justalive
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 01 2012
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiat Punto I
Silnik: 1.1 55 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

23 Kwi 2015, 19:25

Podejrzewam, ze mogło się stać coś z tłokami, a co za tym idzie też zawory. :cry: Jeśli się nie znasz, radziłbym iść do mechanika, bo to może być cos powaznego.
l0czek
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Honda Prelude V
Paliwo: Benzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

10 faktów na temat programu ogniw paliwowych Hyundaia
    Do końca 2015 roku na europejskich drogach pojawi się 250 egzemplarzy modelu Hyundai ix35 Fuel Cell napędzanego ogniwami paliwowymi. Do końca 2015 roku do europejskich klientów trafi 250 egzemplarzy modelu Hyundai ...